Eerste president onafhankelijk Slowakije overleden

Michal Kovác werd 86 jaar. Hij stond aan de wieg van het EU-lidmaatschap van zijn land.

Prinses Beatrix ontving in 1996 als koningin de president van Slowakije Michal Kovác en zijn vrouw in Den Haag.
Prinses Beatrix ontving in 1996 als koningin de president van Slowakije Michal Kovác en zijn vrouw in Den Haag. Foto: Ed Oudenaarden / ANP

Michal Kovác, de eerste president van het postcommunistische Slowakije, is woensdag op 86-jarige leeftijd overleden. Dat heeft de huidige Slowaakse president Andrej Kiska bekendgemaakt, meldt Reuters. Kovác leed al enige tijd aan de ziekte van Parkinson en werd meerdere keren in het ziekenhuis opgenomen.

Kovác, van oorsprong econoom en bankier, werd in 1993 verkozen tot president, een grotendeels ceremoniële functie in Slowakije. Tsjechoslowakije splitste zich vier jaar eerder met een fluwelen revolutie in Tsjechië en Slowakije, nadat het sinds het einde van de Eerste Wereldoorlog een republiek had gevormd.

EU-lidmaatschap

Kovác stond als president aan de wieg van het Slowaakse lidmaatschap van de Europese Unie in 2004. Datzelfde jaar trad het land toe tot de NAVO.

In 1998 eindigde zijn termijn als president. Een poging om opnieuw verkozen te worden mislukte. Kovác verdween daarna van het politieke toneel.