documentaire

Paolo Ventura: De verdwijnende man NPO 2, 22.55-23.40u.

Afgelopen zondag heeft regisseur en cameraman Erik van Empel de prestigieuze mediaprijs Prix Italia in de categorie performing arts gewonnen met Paolo Ventura, de verdwijnende man , een documentaire over de Italiaanse kunstenaar Paolo Ventura (Milaan, 1968). Het portret werd in oktober vorig jaar voor het eerst uitgezonden door Het Uur van de Wolf en gaat vanwege de bekroning vanavond in de herhaling. Paola Ventura begon zijn carrière als modefotograaf, maar hij wilde iets anders doen. Hij liet zich daarbij inspireren door de beelden die hij in zijn hoofd kreeg als zijn Joodse oma over de Tweede Wereldoorlog vertelde. Van Empel laat zien hoe de kunstenaar te werk gaat, in een schuur bovenop een verlaten berg in Italië. Ventura gebruikt verf en karton om achtergronden te maken en maakt scènes die verwijzen naar zijn eigen jeugd. De jury van de prijs noemt de documentaire een reis naar een tijdloze wereld: „Het script, regie en de fotografie zijn in volledige harmonie met het universum van de kunstenaar. We worden meegezogen in het leven van een unieke illusionist en zijn magische wereld van beelden.”