Dit gebeurde er tijdens Obama’s eerste eigen festival

Maandag vond in en rond het Witte Huis het eerste South By South Lawn festival plaats.

Barack Obama in de tuin van het Witte Huis met Lego-kunstwerk van Nathan Sawaya
Barack Obama in de tuin van het Witte Huis met Lego-kunstwerk van Nathan Sawaya Foto: Pete Souza / Instagram

Een feestje geven in je eigen tuin, dat doen we allemaal wel eens. Maar een breed publiek uitnodigen voor een heel festival?

In zijn laatste maanden als president besloot Barack Obama het erop te wagen. Maandag vond in en rond het Witte Huis het eerste South By South Lawn festival plaats, een eendaagse variant op het bekende technologie- en muziekfestival South By South West, maar dan op het zuidelijk deel van de eigen tuin, de “South Lawn”.

President Obama with Lego men at South by South Lawn. #sxsl

Een foto die is geplaatst door Pete Souza (@petesouza) op

Thema van het Obama’s eigen festival moest worden op welke manier technologie kan bijdragen aan het verbeteren van de wereld. Verschillende panels gingen in gesprek over het belang van technologie voor nieuwe sociale bewegingen als #BlackLivesMatter. Ontwikkelaars toonden er het virtual reality-project 6×9, waarmee je via een VR-bril kunt ervaren hoe het is om in een isolatiecel te zitten. Obama verbood eerder dit jaar het gebruik daarvan voor minderjarige gevangenen, maar nog altijd zitten in de Verenigde Staten 100.000 gevangenen in een isolatiecel.

The Lumineers perform at South by South Lawn. I think they had a good time! #sxsl @thelumineers

Een foto die is geplaatst door Pete Souza (@petesouza) op

Terugkerend onderwerp tijdens de dag was klimaatverandering. Acteur Leonardo Dicaprio was aanwezig om met Obama en klimaatwetenschapper Katharine Hayhoe in gesprek te gaan over de toekomst. Valt de aarde nog te redden, was de centrale vraag. Obama toonde zich pessimistisch, vooral door te benadrukken hoe groot het gevaar is als klimaatsceptische Republikeinen aan de macht komen. Het hele gesprek, waarin Dicaprio onder andere aangeeft er wel wat voor te voelen naar Mars te verhuizen, kijk je hieronder terug.

Natuurlijk was het festival niet compleet zonder muziek, en hiervoor waren een paar van Obama’s favoriete muzikanten uitgenodigd. Folk-rockband The Lumineers en soulband Sharon Jones and the Dab Kings (zonder een zieke zangeres Sharon Jones) sloten het programma in de tuin van het Witte Huis ‘s avonds af.

Eerder op de dag vond ín het Witte Huis ook al een editie van de Tiny Desk Concerts, een serie huiskamerconcerten die radiostation NPR wekelijks organiseert, door rapper Common plaats in de bibliotheek. Hij hield zich niet in en uitte tijdens zijn concert felle kritiek op het gevangenissysteem in de Verenigde Staten. “Slavernij bestaat nog altijd, als je een crimineel bent.”

Of het festival een vervolg krijgt? Alles hangt af van de nieuwe bewoner van het Witte Huis.