De bevroren dans van Japanse vuurvliegjes

Een Japanse wetenschapper maakt – in zijn vrije tijd – verschillende fotoseries die internationaal worden opgepikt.

Kei Nomiyama

Op zijn visitekaartje is Kei Nomiyama een natuurwetenschapper, maar in zijn vrije tijd trekt hij al twintig jaar de natuur in met zijn fotocamera. Het bijzondere resultaat daarvan is te vinden op zijn website. De Japanner wordt steeds bekender: WIRED schreef bijvoorbeeld over een van zijn nieuwste series, dansende vuurvliegjes, en ook de Daily Mail lichtte zijn werk uit.

Nomiyama begon twintig jaar geleden met het maken van astronomiefoto’s voor een middelbare schoolproject. Daardoor raakte hij betoverd door de natuur. Met een serie onderwaterfotografie begon het Nomiyama te dagen dat hij een thema te pakken had. Inmiddels bestudeert hij als wetenschapper ook de natuur, namelijk de impact van milieuvervuiling.

De Japanner fotografeerde in een van zijn nieuwste series Japanse vuurvliegjes. De kevers, die officieel glimwormen heten, werden vastgelegd tijdens het regenseizoen in de bossen op het zuidelijke eiland Shikoku. Nomiyama zegt:

“Ik heb er meer dan vier jaar over gedaan om de plek te vinden waar ik de vuurvliegjes het beste kon vastleggen. Voordat ik de foto’s nam, heb ik de plek een aantal dagen onderzocht om uit te vinden hoe en op welk moment van de dag ik moest toeslaan. Ik heb uiteindelijk gebruikgemaakt van een hoge iso-waarde onder een zwak maanlicht.”

Kei Nomiyama

Kei Nomiyama

Vaak kiest Nomiyama bedreigde natuur als thema voor zijn fotografie, hetzelfde thema van zijn wetenschappelijke werk. Zo komen bijvoorbeeld walvisachtigen en landzoogdieren zoals Japanse makaken voorbij in zijn series.

Over een fotoserie over plankton schreef hij eerder op zijn site:

“Ze zijn prachtig delicaat, als glas. Ze vinden is als schatzoeken.”

Juvenile Abralia andamanica

Kei Nomiyama

Nomiyama benadrukt dat hij geen professioneel fotograaf is. Toch ziet hij veel overeenkomsten met zijn professionele carrière.

“Ik werd wetenschapper om de natuur te beschermen, en in mijn vrije tijd fotograaf om de natuur vast te leggen. In beide disciplines wil ik het belang van het beschermen van de natuur benadrukken.”

Bekijk de foto’s van Nomiyama op zijn website, Instagram of zijn Facebookpagina.