Recensie

Recensie Muziek

De accordeon, een rijk en veelzijdig instrument

Afwijkende geluiden deze week: accordeonduo Toeac laat horen hoe veelzijdig het instrument is en de Ghanese veteraan Pat Thomas speelt highlife, wat klinkt als een mix van calypso en soul.

De accordeon is weer hot. Door ambassadeurs als Marieke Grotenhuis en Vincent van Amsterdam is het instrument weer zichtbaar op de Nederlandse klassieke podia. Ook het in Kopenhagen opgeleide accordeonduo Toeac, bestaande uit Pieternel Berkers en Renée Bekkers, laat horen hoe veelzijdig het instrument is en hoe rijk de klank kan zijn. Op hun nieuwe album spelen ze delen uit Stravinsky’s Petroesjka. Die klinken volkomen natuurlijk, misschien ook omdat Stravinsky zich door rurale muziek liet inspireren: zo bezien brengt Toeac Petroesjka terug naar het platteland. Ook heel mooi is de compositie (It takes) 2 2 tango van Gerard Beljon, die niet alleen naar de tango, maar ook naar Stravinsky’s werk verwijst. Het is een mysterieus stuk vol tintelende boventonen.