Studentenleider Wong (19) terug op Chinese bodem

Joshua Wong werd opgepakt op de luchthaven in Bangkok. Hij was een prominent leider van de massale studentenprotesten voor democratie in Hongkong.

Wong in augustus dit jaar.
Wong in augustus dit jaar. Vincent Yu / AP

Joshua Wong, een inmiddels 19-jarige Chinese student die twee jaar geleden uitgroeide tot het gezicht van de pro-democratieprotesten in Hongkong, is op de luchthaven in Bangkok staande gehouden. Hij is nadat hij uren werd vastgehouden terug op een vliegtuig naar Hongkong gezet. Wong werd eerder ook de toegang tot Maleisië ontzegd.

Wong heeft inmiddels op Chinese bodem met enkele journalisten gesproken, meldt AP. Hij zegt blij te zijn dat hij niet vermist raakte na zijn aanhouding op het vliegveld, refererend naar recente zaken van Chinese boekhandelaren die verdwenen in Thailand en later in de gevangenis in China bleken te zitten. Volgens de student werd hij in Bangkok opgewacht door twintig agenten en luchthavenmedewerkers. Er zou geen reden zijn gegeven voor zijn aanhouding.

De door hem en zijn medestanders opgerichte politieke partij Demosistō lieten in een verklaring op Facebook weten dat Wong op het vliegveld in Bangkok was opgepakt. Hij was onderweg naar een evenement bij een universiteit over politiek activisme, waar hij zou spreken. Thaise autoriteiten zouden hem hebben gearresteerd op verzoek van Beijing. Partijgenoot Nathan Law Demosistō zei tegen persbureau AP dat ze Wong meer dan tien uur niet meer konden bereiken.

In augustus werd Wong veroordeeld tot tachtig uur werkstraf. Volgens de Chinese autoriteiten had hij zich schuldig gemaakt aan het organiseren van illegale bijeenkomsten.

In 2014 blokkeerden tienduizenden studenten en scholieren elf weken het centrum van Hongkong bij de ‘Occupy Hongkong’-beweging – ook wel de Paraplu-revolte genoemd. Daarna werd Wong een internationale ambassadeur voor de pro-democratiebeweging in zijn regio. Hij en zijn partijgenoot Law gaven toespraken aan universiteiten als Oxford, Cambridge, Harvard en Stanford.

Lees ook: De Hongkongse jeugd is nu ‘geradicaliseerd’

Opkomst jonge radicalen

De jonge radicalen wonnen in september met verschillende politieke partijen acht zetels van het zeventig zetels tellende parlement in Hongkong. De partij wil dat Beijing minder invloed krijgt in de stad. Hongkong is officieel onderdeel van China en dus oefent de communistische partij macht uit, maar het mag zichzelf ook besturen met een eigen parlement. De jonge activisten menen dat Beijing steeds meer invloed probeert te krijgen in Hongkong en willen dat de regio onafhankelijk wordt.

The New York Times publiceerde in 2014 dit item over de destijds zeventienjarige Wong: