Als De Wolf vertelt, knikken werkloze ouderen allemaal ja

arbeidsmarkt

Oud-voetballer John de Wolf strijdt voor werkloze vijftigplussers. Dinsdag was hij in de Kamer: „Een Champions-wedstrijd”.

Foto David van Dam

„Als BN’er moet je tegenwoordig verschrikkelijk voorzichtig zijn”, zegt oud-profvoetballer John de Wolf in de Tweede Kamer. Toen hij begin dit jaar een telefoontje uit Den Haag kreeg met de vraag of hij ervoor openstond om ambassadeur tegen ouderenwerkloosheid te worden, reageerde hij eerst „zeer gereserveerd”. „Ik dacht dat het Bananasplit was”, zegt hij.

Maar hier zit hij dan, op woensdagochtend, voor een kennismakingsgesprek met de Kamercommissie voor Sociale Zaken. Er is niet veel publiek, wel veel camera’s.

De Wolf heeft speciaal nette schoenen aangetrokken. „Om acht uur zat ik al in de sportschool”, zegt hij. „Ik dacht: ik moet hier toch een beetje fris en fruitig zijn.” En: „Ik zit hier wel lekker relaxed. Maar voor mijn gevoel moest ik een Champions-wedstrijd spelen.”

Lees ook: Veel ervaring, nooit ziek, geen werk

Achter de oren krabben

Het was Henk Krol van 50Plus die al langer bij het kabinet aandrong op een boegbeeld tegen werkloosheid onder zijn achterban. Eind vorig jaar sloot PvdA-Kamerlid Roos Vermeij zich aan en vroegen ze de regering in een motie om een ambassadeur.

Aan John de Wolf, de snoeiharde oud-verdediger van Sparta, FC Groningen, Feyenoord en de Wolverhampton Wanderers, hadden ze niet direct gedacht. Zeker niet na de frêle verschijning van de ambassadeur tegen jeugdwerkloosheid, oud-CDA-politica Mirjam Sterk. „Eerlijk gezegd moest ik even achter mijn oren krabben”, bekende Krol.

Minister Asscher (Sociale Zaken, PvdA) introduceerde De Wolf in april als „iemand die duidelijk is, actie onderneemt en staat voor daadkracht”. „Iemand die werkgevers, werknemers en werkzoekenden streng kan toespreken als het moet, maar ook een schouderklopje uit kan delen.”

„Ik ben sowieso een positivo, van huis uit”, zegt De Wolf in de Tweede Kamer. „Ik ben geen puttendouwer.” Hij kent zijn doelgroep. Hij is zelf bijna 54. Hij geeft conditietraining aan werklozen in Maassluis, Vlaardingen en Schiedam, de stad van zijn jeugd. En hij weet wat het is om op de bank te moeten zitten.

Nu is De Wolf hoofdtrainer van amateurclub G.V.V.V. in Veenendaal en een reizend parttime-boegbeeld tegen ouderenwerkloosheid. De ene week houdt hij een praatje voor werklozen in Zwolle, deze woensdagavond is hij uitgenodigd bij Pauw.

Aan moeilijke vragen van Kamerleden gaat hij zich niet wagen, zegt hij vooraf. De exacte werkloosheidscijfers kent hij ook niet, maar hij weet wel dat ze dalen. Waar De Wolf komt, vertelt hij zijn eigen verhalen en zo probeert hij werkzoekenden te inspireren. Negatieve types heeft hij niet ontmoet, zegt hij. „Of ze durven het niet tegen mij te zeggen, maar ze knikken allemaal ja.”

Hij heeft wel mensen gesproken die „honderd, tweehonderd, vijfhonderd keer” gesolliciteerd hebben. Zelden krijgen ze feedback van werkgevers. De Wolf: „Dat doet wel wat met je eigen ikkie.”

De Wolf maakte het zelf mee toen hij solliciteerde bij Topklasse-club Excelsior Maassluis, vertelt hij. Na anderhalve week kwam er per brief een antwoord: ‘U past niet binnen het profiel’. „Ik dacht who the fuck zijn jullie? Je kent me niet, alleen maar van de tv.”

Lees ook: ‘Wie heeft er een oude pasfoto op zijn cv? Eraf! Meteen!’

Grote Sinterklaasboek

Begin vorig jaar werd de trainer die destijds wél werd aangenomen, ontslagen. De Wolf was niet verbitterd, liet bekenden binnen de club weten dat hij beschikbaar was en nam een „groot Sinterklaasboek” met alle wedstrijden en alle spelers mee naar het sollicitatiegesprek. Hij kreeg de baan. Excelsior Maassluis degradeerde niet, maar klom op naar de middenmoot. De Wolf wil maar zeggen: heb vertrouwen in jezelf en vecht voor een baan.

Direct en diplomatiek staat De Wolf de Kamerleden te woord. SP’er Paul Ulenbelt is verbaasd dat De Wolf hem deze ochtend heeft geblokkeerd op Twitter. De Wolf weet van niks, zegt hij: „Ik blokkeer alleen negatieve mensen.”

Ulenbelt zegt dat hij mensen kent die wel áchthonderd keer vergeefs gesolliciteerd hebben. Of het geen tijd is de sollicitatieplicht voor bijstandsgerechtigden te wijzigen? „Ik probeer u geen politieke uitspraak te ontlokken, hoor.”

De Wolf grijnst: „Daarom heb ik u geblokkeerd, denk ik.”

Kamerlid Selçuk Öztürk van Denk vraagt nog wat De Wolf extra doet voor werkloze ouderen „met een kleur”? „Een vijftigplusser is een vijftigplusser”, zegt de Wolf. „Ik maak geen onderscheid – en ik ben ze ook niet tegengekomen.”