Alcoholslot: terug van weggeweest

De wandelgangen

Het eeuwige debat over het alcoholslot is terug. VVD en PvdA bepleiten terugkeer.

Taalverrijking

In 1998 deed het woord ‘alcoholslot’ zijn intrede. In NRC werd het een „taalverrijking” genoemd in het „dynamisch laat-twintigste-eeuwse Nederland”. Nu zijn we er nog niet over uitgedebatteerd. Deze donderdag bespreekt de Tweede Kamer het alcoholslot met minister Van der Steur (Justitie, VVD) en Schultz van Haegen (Infrastructuur, VVD).

Hoe zat het ook alweer?

In 1998 bepleitte Europarlementariër Pam Cornelissen (CDA) een alcoholslot in alle nieuwe auto’s. De auto kan niet worden gestart als de bestuurder te veel gedronken heeft. Het idee werd geen praktijk.

Wel kwam er in Nederland in 2011 een alcoholslot voor automobilisten die door de politie waren betrapt met te veel alcohol op achter het stuur. Niet de rechter, maar de overheid legde de straf op.

Zware overtreders

Vorig jaar maakten rechters een einde aan het alcoholslot. Niemand mag twee keer gestraft worden voor dezelfde overtreding, zeiden zij. Als de rechter iemand wil bestraffen voor dronken rijden, kan dat niet meer als de overheid al een alcoholslot heeft opgelegd.

Het alcoholslot was verleden tijd. Tot woensdag. Onderzoeksinstituut voor verkeersveiligheid SWOV meldde dat er zo’n honderdduizend zware alcoholovertreders rondrijden in Nederland, die samen verantwoordelijk zijn voor jaarlijks 50 tot 95 verkeersdoden. Het antwoord van coalitiepartijen VVD en PvdA: het alcoholslot moet terug!

Juridisch drama

Maar kan het ook? Het is ingewikkeld, zegt Van der Steur. Hij kan proberen om het deze keer in het strafrecht te regelen. Dan legt niet de overheid, maar de rechter de straf op. Maar hij vreest dat rechters dit amper zullen doen. Zeker als daders de installatie zelf moeten betalen. Dat is duur, en rechters moeten rekening houden met persoonlijke omstandigheden van verdachten.

PvdA’er Duco Hoogland weet dat het alcoholslot „juridisch gezien een drama” was, de afgelopen jaren. Toch moet het terug. „Dit is een effectief middel.”