Ziekenhuis

Patiënt voelt zich niet gehoord door arts

Vier op de tien patiënten vinden onvoldoende gehoor bij hun arts in het ziekenhuis. Ook klagen patIënten erover dat ze geen invloed op het behandeltraject hebben, terwijl ze dat wel willen. Dat blijkt uit een peiling van Patiëntenfederatie Nederland, gehouden onder ruim 4.600 mensen. Volgens directeur Dianda Veldman van de Patiëntenfederatie is „nog te vaak sprake van eenrichtingsverkeer” in de communicatie tussen arts en patiënt. De medische kennis van de arts en de persoonlijke context van de patiënt zijn „even belangrijk" om samen tot een goede beslissing te komen, vindt de belangenorganisatie. Deze dinsdag trapt minister Edith Schippers (Volksgezondheid, VVD) een campagne af om artsen en patiënten bewuster te maken van het belang om samen te beslissen over het behandeltraject. (NRC)