‘Vertrekregeling Belastingdienst haastig en onzorgvuldig’

Dat stelt staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes. De regeling bleek al snel te populair.

Staatssecretaris Eric Wiebes ging in de Kamerbrief in op vragen van Kamerleden over de onverwacht populaire vertrekregeling bij de Belastingdienst.
Staatssecretaris Eric Wiebes ging in de Kamerbrief in op vragen van Kamerleden over de onverwacht populaire vertrekregeling bij de Belastingdienst. Foto: Bart Maat / ANP

De besluitvorming rondom de vertrekregeling bij de Belastingdienst was “haastig en onzorgvuldig”. Dat heeft staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes dinsdag laten weten in een brief aan de Tweede Kamer.

Wiebes ging in de Kamerbrief in op vragen van Kamerleden over de onverwacht populaire vertrekregeling voor werknemers van de Belastingdienst. De regeling gaat hierdoor waarschijnlijk zeventig miljoen euro meer kosten dan de 648 miljoen die vooraf was begroot. Wiebes geeft nu toe dat er fouten zijn gemaakt:

“Achteraf moet ik concluderen dat de besluitvorming te haastig is geweest en niet zorgvuldig. De ramingen van de uitstroom, zowel qua aantallen, vertrekmoment als waar het gaat om de verdeling over de functieniveaus en de leeftijdsgroepen, waren gebaseerd op onjuiste veronderstellingen, zoals de verwachting dat de 4.800 fte uitstroom niet overschreden zou worden. Dit maximum is vervolgens niet in het juridisch kader vastgelegd, waardoor een hogere overschrijding van de uitstroom mogelijk was.”

Lees ook: Waarom wil iedereen weg bij de Belastingdienst?

Werknemers van de fiscus konden per 1 februari aangeven of ze gebruik wilden maken van de regeling waarbij ze maximaal 75.000 euro bruto mee konden krijgen. De Belastingdienst is bezig met een reorganisatie en wil gefaseerd tot en met 2023 5.000 van de 29.000 voltijdbanen schrappen. Daarnaast moeten er ook 1.500 nieuwe banen gecreëerd worden voor mensen met kennis van moderne technieken.

De regeling bleek al snel populair te zijn: 7.820 mensen toonden belangstelling. Veel werknemers bleken de regeling aan te grijpen voor een vervroegde uittreding, terwijl er in de begroting rekening was gehouden met de overplaatsing van werknemers naar andere posities. De aanmeldingstermijn werd daarom op 1 september gesloten. Inmiddels zagen 1.057 mensen af van de regeling. Wiebes gaat ervan uit dat 5.200 tot 5.800 medewerkers daadwerkelijk zullen vertrekken.

Om soortgelijke fouten in de toekomst te voorkomen heeft Wiebes onder meer de rol van de financieel directeur bij de Belastingdienst veranderd. Deze richt zich nu sterker op “controltaken”. Ook wil de staatssecretaris de gesloten cultuur bij de Belastingdienst aanpakken en sneller betrokken partijen betrekken bij het besluitvormingsproces.