Beter rijden bij Dick Bruna-borden

Automobilisten rijden een stuk langzamer bij verkeersborden met een tekening van Dick Bruna.

Een voorbeeldfoto van een bord met een illustratie van Dick Bruna.
Een voorbeeldfoto van een bord met een illustratie van Dick Bruna. Illustraties Dick Bruna © copyright Mercis bv, 1953-2016

Automobilisten zeggen langzamer te rijden bij een verkeersbord met een tekening van Dick Bruna. Dat blijkt uit een enquête van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV), in opdracht van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag.

Zowel op 30- als 50-kilometerwegen verwachten automobilisten zo’n 4 kilometer per uur langzamer te rijden bij de borden. Ook schatten zij in dat andere weggebruikers langzamer zullen rijden. In de praktijk zou dat het aantal ongevallen op een weg in de bebouwde kom met 20 procent verminderen.

In het onderzoek zijn ook neutrale borden gebruikt. Die hebben een veel kleiner effect: de gemiddelde snelheidsafname bij die borden is 0,4 kilometer per uur.

Uit verder onderzoek moet blijken of de borden ook in de praktijk werken. Volgens het onderzoeksrapport is gekozen voor de illustraties van Dick Bruna “omdat deze onder een groot deel van de bevolking bekend zijn en geassocieerd worden met kinderen.”