Verdachten bekennen dubbele moord op Nederlanders in Spanje

Volleybalmoord

In de rechtszaak over de moord op volleybalster Ingrid Visser en haar partner hebben twee van de drie verdachten hun ontkenningen gestaakt.

De veronderstelde opdrachtgever voor de dubbele moord,
De veronderstelde opdrachtgever voor de dubbele moord, Foto Marcial Guillén/EPA

De hoofdverdachte van de dubbele moord op de Nederlandse oud-topvolleybalster Ingrid Visser en haar partner Lodewijk Severein heeft maandag onverwachts bekend dat hij de moorden beraamd heeft. De Spanjaard Juan Cuenca Lorente gaf voor de jury toe twee Roemenen geld te hebben beloofd voor het laten verdwijnen van het paar. Valentín Ion bekende daarop dat hij op de avond van 13 mei 2013 de dodelijke klappen heeft uitgedeeld aan Visser en Severein. Dat zou hij hebben gedaan zonder hulp van de derde verdachte, de Roemeen Constantín Stan.

Door de onverwachte bekentenissen krijgt ‘de zaak-Visser’ een verrassende wending. De verdachten stelden eerder een Rus, ‘Danko’, verantwoordelijk voor de moorden. Cuenca vertelde nu dat hij een financieel geschil had met Visser en Severein. Volgens de voormalige technisch directeur van volleybalclub Murcia had Visser nog 240.000 euro tegoed. Met de verkoop van een marmergroeve had de schuld vereffend moeten worden, maar de Nederlanders werden aan het lijntje gehouden. Severein wilde op 13 mei 2013 persoonlijk verhaal halen bij Cuenca. Daarop werd een ontmoeting in een vakantiehuisje even buiten Murcia geregeld.

Cuenca wachtte daar met de Roemenen de Nederlanders op. Hij had hun al een voorschot van 1.200 euro gegeven. De situatie escaleerde, waarna er klappen zouden zijn gevallen. Ion zou de Nederlanders met een asbak en een vaas hebben doodgeslagen, terwijl Cuenca meehielp.

Volgens Ion was zijn landgenoot Stan toen op een andere verdieping in het huisje; hij zou geen aandeel hebben gehad in de dood van Visser en Severein. Stan bevestigde dat hij boven whisky dronk en aan het roken was toen hij beneden „gerommel” hoorde en was gaan kijken. „Ik zag de twee Nederlanders dood op de grond liggen.” Cuenca zou hem daarna hebben gedwongen te helpen bij het wegwerken van sporen.

De stoffelijke overschotten van Visser en Severein werden de volgende dag begraven in een citroenboomgaard van de Spanjaard Serafín de Alba bij het plaatsje Alquerías. De Alba wordt ervan verdacht hulp te hebben geboden bij het laten verdwijnen van de lichamen. Tegen hem is drie jaar geëist. De Alba komt deze dinsdag aan het woord.

Cuenca, Ion en Stan hebben de afgelopen weken herhaaldelijk geprobeerd tot een schikking te komen, maar de advocaten konden het niet eens worden over de straffen. Tegen alle drie is vijftig jaar cel geëist.

De uitspraak wordt verwacht op 15 november.