Turkse autoriteiten schorsen bijna dertienduizend agenten

In het land werden al rond de honderdduizend militairen, ambtenaren, politieagenten en juristen uit hun functie ontheven.

De Turkse president Erdogan bij het presidentiële paleis in Ankara.
De Turkse president Erdogan bij het presidentiële paleis in Ankara. Kayhan Ozer / Reuters

De Turkse autoriteiten hebben 12.801 politieagenten geschorst vanwege vermeende banden met de geestelijke Fethullah Gülen. Dat meldt Reuters. In totaal zijn in Turkije ongeveer 250.000 agenten aan het werk.

Onder de mensen die voorlopig uit hun functie zijn ontheven, zijn vijfentwintighonderd politieofficieren. In Turkije werden al rond de honderdduizend militairen, ambtenaren, politieagenten en juristen geschorst. Ongeveer 32.000 mensen zijn gearresteerd om vermeende banden met Gülen.

Maandag werd bekend dat de noodtoestand in Turkije met drie maanden wordt verlengd. Volgens president Tayyip Erdogan is er meer tijd nodig om de verantwoordelijkheden op te sporen. Hij suggereerde eerder dat de noodtoestand meer dan een jaar zou kunnen duren. De regering heeft onder de noodtoestand de mogelijkheid per decreet verregaande beslissingen te nemen. De Turkse verplichting zich te houden aan het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) gaat ook niet op.

Lees ook: ‘Erdogan heeft de massa, Gülen mikt op de elite’

Turkije wil dat de VS Gülen, die sinds eind jaren negentig in zelfverkozen ballingschap woont in Pennsylvania, uitleveren. Turkije houdt hem verantwoordelijk voor het orkestreren van de mislukte coup van half juli. De VS zeggen geen bewijs te hebben ontvangen voor betrokkenheid van Gülen. De geestelijke zelf zegt dat hij wil meewerken aan zijn uitlevering als een internationaal onderzoek hem als schuldige aanwijst.

Afgelopen weekend werd zijn broer, Kutbettin Gülen, opgepakt in de havenstad Izmir door speciale antiterreureenheden. Meer familieleden, onder wie neven en nichten, zijn opgepakt sinds de mislukte coup.