Tim Kaine maakt Clinton gemoedelijk

Democraat

Hij moet de tegenaanval inzetten voor Clinton maar ook de warmte uitstralen die zij mist.

Foto Reuters

„Wat doet een aardige man als Tim Kaine in een campagne als deze?”, kopte The Washington Post toen Hillary Clinton haar keuze bekend maakte. Zelfs Republikeinen hebben moeite iets negatiefs te zeggen over de aimabele Kaine (58), senator voor de staat Virginia, die in het Congres doorgaans streeft naar compromissen tussen de partijen. Inmiddels heeft Kaine zich laten kennen als iemand die niet terugschrikt van harde uitspraken over Donald Trump, die hij onder meer „een amateur” noemde, „onwetend” en „belachelijk”. Op de Democratische conventie waagde hij zich zelfs aan een Trump-imitatie.

Maar al is zijn woordkeus als het over Trump gaat niet mis te verstaan, Tim Kaine klinkt nooit echt aanvallend, eerder licht verwonderd. Hij ontmoette Trump nooit, maar zei eens dat hij hem één ding graag zou vragen: waarom hij de dingen zegt die hij zegt.

Kaine blijft de man die vriendelijk een beroep doet op de betere ik van de kiezer. Het best bleek dat toen hem gevraagd werd naar Hillary Clintons uitspraken over de helft van de Trumpkiezers als „een stelletje betreurenswaardigen” die „onherstelbaar” zouden zijn. „Dat is geen woord dat ik zou gebruiken”, antwoordde Kaine, en vertelde hoe zijn eigen staat Virginia, waar in zijn jeugd scholen geen Afro-Amerikanen toelieten en vrouwen niet naar de universiteit mochten, na veel verzet gelijkheid leerde omarmen.

Kaine heeft de dubbele taak om voor Clinton de tegenaanval in te zetten, en tegelijkertijd warmte en gemoedelijkheid te blijven uitstralen – omdat gebrek daaraan Clinton zo vaak is verweten. En al is Kaine een blanke man, hij vormt een extra brug naar minderheden in de VS. Kaine spreekt vloeiend Spaans en zingt in zijn woonplaats Richmond in het koor van een zwarte kerk.

Als jonge man werkte de katholieke Kaine als missionaris in Honduras; behalve zijn Spaans heeft hij er een diep geloof in sociale rechtvaardigheid aan overgehouden. Kaine werd geboren in Minnesota, maar kwam door zijn huwelijk in Virginia terecht, waar hij zich omhoogwerkte vanuit de advocatuur. Hij behartigde de belangen van arme huurders en Afro-Amerikanen. Van raadslid in Richmond werd hij burgemeester, vicegouverneur en gouverneur. In 2012 werd hij in de Senaat gekozen. Kaine is een gematigde Democraat, die op afstand staat van de linkse stroming in de partij. Als katholiek is hij tegen abortus, maar als politicus verdedigt hij het recht van vrouwen op de keuze hiervoor.