Strafrechtelijk onderzoek naar incident Vindicat

Tijdens de ontgroening liep een lid van de vereniging hoofdletsel op waarna hij werd opgenomen in het ziekenhuis.

Het gebouw van de Groningse studentenvereniging Vindicat in het centrum van Groningen.
Het gebouw van de Groningse studentenvereniging Vindicat in het centrum van Groningen. Foto: Vincent Jannink / ANP

Het Openbaar Ministerie in Noord-Nederland start een strafrechtelijk onderzoek naar een incident tijdens de ontgroeningsperiode van studentenvereniging Vindicat. Hierbij liep een aspirant-lid van de vereniging hoofdletsel op. Dat laat het OM dinsdag weten.

Tijdens de ontgroeningsperiode zou een lid van de vereniging op het hoofd van het slachtoffer zijn gaan staan, schrijft het OM. Het slachtoffer moest hierna worden opgenomen in het ziekenhuis. Het OM doet onderzoek naar de mensen die erbij betrokken waren.

Er is geen aangifte gedaan maar het OM vindt het incident ernstig genoeg om toch een strafrechtelijk onderzoek te starten. Dit gebeurt volgens het OM vaker. De meldingen van het incident kwamen onder andere binnen via de politie. Er is nog geen contact geweest met het slachtoffer. In de loop van het onderzoek zal het OM wel contact opnemen met het slachtoffer. Verder zullen getuigen van het incident worden gehoord.

Lees ook: Groningse student in ziekenhuis na ontgroening

Incident

Het incident vond plaats tijdens de jaarlijkse ontgroeningsperiode. Het slachtoffer zou tijdens het incident volgens betrokkenen een hersenoedeem hebben opgelopen, een gevaarlijke zwelling in de hersenen door vochtophoping. De vereniging doet zelf onderzoek naar de betrokkenheid van ouderejaars.

Twee weken geleden was de studentenvereniging al in opspraak geraakt omdat er ‘bangalijst’ met 22 ‘hete herten’ opdook op internet. Deze zogenaamde ‘Oprechte Almanak 2016’ was gemaakt door dertien studenten van het corps en voorzien van naam, telefoonnummer en bedprestaties van de eerstejaarsstudentes.

Lees ook: Ontgroenen steeds minder van deze tijd

Zwijgplicht

De vereniging maakte dinsdag bekend de beruchte zwijgclausule, waarin staat dat er een boete betaald moest worden van 25.000 euro als een lid onthullingen zou doen over de ontgroening van Vindicat, volgend jaar te schrappen.

Vrijdag noemde vice-premier Lodewijk Asscher (PvdA) deze zwijgcontracten al “belachelijk” en “absurd”. “Dan weet je als vereniging dus van tevoren dat er dingen gebeuren waarover je liever niet praat.”

Lees ook: Wie controleert of de regels voor ontgroeningen worden nageleefd?

Dinsdag maakte de vereniging via haar eigen website zelf ook melding van een ander incident, dat gisteren plaats heeft gevonden. Een lid van Vindicat zou daarbij met een luchtbuks op op een Vindicat-huis hebben geschoten. Het bestuur heeft de betrokkenen naar eigen zeggen dringend geadviseerd hiervan aangifte te doen bij de politie.

Naar aanleiding van alle commotie bij Vindicat werd vorige week werd bekend dat studentenverenigingen voorlopig niet aan de lijst Nationale inventaris immaterieel cultureel erfgoed worden toegevoegd.

Ook willen de Rijksuniversiteit Groningen, gemeente Groningen en de Hanzehogeschool Groningen dat de ontgroeningen bij studentenverenigingen stoppen. Volgens de instellingen zou er een “cultuuromslag nodig om te komen van ontgroening naar introductie.”

Lees ook: Zo corporaal is het Nederlandse bedrijfsleven