Strafonderzoek Duitse komiek wegens beledigen Erdogan gestaakt

De reden om de aanklacht te laten vallen is dat niet bewezen kan worden dat er strafbare handelingen zijn gepleegd.

Jan Böhmermann tijdens de uitzending van zijn schimpgedicht gericht tegen de Turkse president Erdogan.

Het strafrechtelijk onderzoek dat liep naar de Duitse tv-komiek Jan Böhmermann wegens het beledigen van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan is dinsdag gestaakt. Dat heeft het openbaar ministerie van Mainz laten weten. Het Turkse staatshoofd had aangifte gedaan nadat Böhmermann een schimpgedicht had voorgelezen, waarin hij Erdogan afschilderde als een man met “verschrompelde kloten” die “geiten neukt, minderheden onderdrukt”, die “Koerden trapt, christenen slaat, terwijl hij naar kinderporno kijkt”.

Twitter avatar JuurdEijsvoogel Juurd Eijsvoogel Strafrechtelijk onderzoek tegen Duitse komiek Böhmermann wegens belediging Erdogan gestaakt, strafbare handelingen… https://t.co/gFK9273i5F

De reden om de aanklacht te laten vallen is dat niet bewezen kan worden dat er strafbare handelingen zijn gepleegd. Het OM was sinds april met het onderzoek bezig. In een verklaring zegt het Openbaar Ministerie dat gezien de bewuste en absurde en onzinnige overdrijvingen het twijfelachtig is dat Böhmermann uit was op serieuze smaad. Ook werd erop gewezen dat de uitspraken duidelijk in de context van een satirisch programma werden gedaan.

Alleen zaak belediging buitenlands staatshoofd

Het betreft hier alleen de zaak die Erdogan heeft aangespannen als president. Het beledigen van een buitenlands staatshoofd is strafbaar in Duitsland met drie jaar celstraf. Als er smaad in het spel is, kan dat zelfs vijf jaar zijn. Wel heeft bondskanselier Angela Merkel een wetsontwerp aangekondigd waardoor belediging van een buitenlands staatshoofd niet langer strafbaar is.

Twitter avatar JuurdEijsvoogel Juurd Eijsvoogel Op 2 november komt in Hamburg nog wel een privaatrechtelijke klacht van Erdogan tegen Böhmermann voor de rechter

Erdogan heeft daarnaast een zaak aangespannen die moet voorkomen dat het gedicht mag worden verspreid.
Een rechter verbood eerder de seksueel getinte delen van het gedicht. Daar nam Böhmermann geen genoegen mee, omdat het gedicht volgens hem als één geheel beschouwd dient te worden. Deze zaak gaat nog wel door en komt op 2 november in Hamburg voor de rechter.

Schimpgedicht

Böhmermann las het gedicht op 31 maart voor in zijn populaire tv-show Neo Magazine Royale. Na de aangifte van Erdogan en kritiek van meerdere anderen zat Böhmermann tijdelijk ondergedoken en had hij politiebescherming. Hij staakte tijdelijk zijn tv-optredens, maar heeft die inmiddels weer met zijn gebruikelijke felheid hervat.

Lees ook: Geslaagde provocatie van Duitse satiricus Jan Böhmermann

Het incident leidde in Duitsland en daarbuiten tot een verhit debat over de grenzen van de persvrijheid. Ook was er kritiek op de houding van Merkel, die tegen de toenmalige Turkse premier Davutoglu zei dat het gedicht “bewust kwetsend” was en besloot eventuele vervolging van de komiek toe te staan.