Schorsing Sjarapova met negen maanden teruggebracht

Bij een test werd vastgesteld dat ze meldonium heeft gebruikt terwijl dat niet langer was toegestaan.

Maria Sjarapova in mei van dit jaar.
Maria Sjarapova in mei van dit jaar. Foto Jayne Kamin / USA Today

De schorsing die Maria Sjarapova heeft opgelegd gekregen voor het gebruik van meldonium, is teruggebracht tot vijftien maanden. Dat is negen maanden minder dan ze eerder had gekregen, heeft het sporttribunaal CAS dinsdag bekendgemaakt (pdf).

Op 26 januari werd Sjarapova bij een controle positief getest voor meldonium. Enkele weken eerder, op 1 januari van dit jaar, was het middel op de lijst van verboden middelen van de werelddopingautoriteit WADA geplaatst. Sjarapova had naar eigen zeggen niet in de gaten dat een middel met de naam Mildronate, dat ze al jaren gebruikte, daardoor ook niet langer was toegestaan.

Nadat Sjarapova besloot af te zien van een B-staal, ging de schorsing in op het moment dat voor het eerst meldoniumgebruik werd vastgesteld. Mede doordat het hoger beroep bij het CAS enige tijd op zich liet wachten, miste ze de Olympische Spelen.