Rusland plaatst modern raketsysteem in Syrië

Het S-300-luchtafweersysteem kan vliegtuigen en projectielen tot op een afstand van 250 kilometer uit de lucht schieten.

Archieffoto van het S-300-raketafweersysteem.
Archieffoto van het S-300-raketafweersysteem. Foto Ivan Sekretarev / AP

De Russische krijgsmacht heeft zijn bewapening in Syrië nog eens uitgebreid. Dinsdag liet het ministerie van Defensie weten S-300-luchtafweersystemen in het land te plaatsen, om de Russische basis in de Syrische kuststad Tartus te beschermen. De projectielen moeten ook protectie bieden aan Russische marineschepen die in de wateren voor Syrië zijn gelegerd.

De luchtafweerraketten behoren tot de modernste onderdelen van het Russische wapenarsenaal. Tartus is de enige Russische marinebasis gelegen buiten de voormalige Sovjet-Unie. Vanuit hetzelfde gebied stijgen de gevechtsvliegtuigen op die de afgelopen dagen de bombardementen op Aleppo hebben opgevoerd. De luchtaanvallen waren de hevigste sinds het begin van het conflict in Syrië in 2011.

De aankondiging komt één dag nadat de Verenigde Staten het bilateraal overleg met Rusland over Syrië staakten. Volgens Washington hadden de gesprekken geen zin, omdat Rusland zich niet aan de afspraken houdt. Ook was er kritiek dat Moskou geen pogingen ondernam tot een nieuw staakt-het-vuren te komen, nadat het vorige in september sneuvelde.

Het S-300-luchtafweersysteem kan vliegtuigen en projectielen tot op een afstand van 250 kilometer uit de lucht schieten. Het Russische leger benadrukte dinsdag dat de plaatsing van het systeem puur defensief is bedoeld.