Robot, ik kan iets wat jij niet kunt

Robotisering

Bang dat je baan ingepikt wordt? Zo blijf je onmisbaar.

Illustratie Tomas Schats

Digitalisering in de bancaire sector, mechanisatie in distributiecentra. Steeds meer ‘mensenwerk’ wordt gedaan door robots. Geen fijne gedachte wanneer je nét de arbeidsmarkt op moet. Zeker 30 procent van de studenten en starters is dan ook bang om zijn of haar baan in de toekomst kwijt te raken aan een robot of computer, bleek deze week uit onderzoek van YoungCapital. Het uitzendbureau deed onderzoek onder 900 jongeren tussen de 17 en de 30 jaar oud en stelde vast dat ruim 40 procent van de mbo’ers bang is vervangen te worden door een robot, tegenover ongeveer een kwart van de universitair opgeleide studenten en starters.

Hoog tijd je te focussen op beroepen waarvoor sterke sociale vaardigheden nodig zijn, stelt neurowetenschapper Marcia Goddard. Goddard, tot voor kort werkzaam aan de Universiteit Leiden, werkt nu als projectmanager bij YoungCapital, waar een ‘talent scan’ ontwikkeld werd: een test die inzicht geeft in iemands vaardigheden door middel van een uitgebreide vragenlijst. Goddard:

„De scan geeft bijvoorbeeld inzicht in je inlevingsvermogen, hoe makkelijk je contact legt of hoe creatief je bent.”

Competenties die niet vervangbaar zijn door robots, kortom.

Lees ook: Van de oude naar de nieuwe wereld: met robots, maar zonder heftrucks

Samantha van der Leest (21), net afgestudeerd in de richting media en communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam, vulde de test in. In eerste instantie was ze niet zo bang vervangen te worden. „Maar,” geeft ze toe, „ook in mijn sector merk ik dat je persoonlijkheid steeds belangrijker wordt.” Voor een communicatiemedewerker is een keurig ‘dankjewel en tot ziens’ op sociale media bijvoorbeeld niet voldoende wanneer er vragen van klanten binnenkomen. Dat zou een algoritme immers ook automatisch kunnen antwoorden. „Maar een grapje of een persoonlijke noot kan ik alleen maken”, zegt van der Leest.

Uit de scan kwam naar voren dat ze gemakkelijk initiatief neemt en goed samenwerkt. „Dat kan ik nu mooi tijdens sollicitatiegesprekken gebruiken”, aldus van der Leest. En dat is precies wat Goddard voor ogen had: „Jonge mensen hebben vaak niet genoeg werkervaring om precies te weten wat zij op sociaal vlak kunnen bijdragen, terwijl de focus daar nu steeds meer komt te liggen.” Ben je opgeleid als accountant? „Leg de nadruk dan bijvoorbeeld op het inzicht geven in cijfers”, zegt Goddard. „Laat zien welke creatieve analyses jij kunt maken, of hoe goed je verbanden legt. Pas dan maak je jezelf echt onmisbaar.”

Actuele vacatures

Meer vacatures

Uitgelichte artikelen

Meer artikelen