referendum

Hongaarse premier Orbán wil nu de grondwet wijzigen tegen asielquota EU

Premier Viktor Orbán van Hongarije komt alsnog met een voorstel voor een grondwetswijziging om de door de EU opgelegde vestiging van migranten te voorkomen. De Hongaren mochten zondag over dat thema stemmen, maar het referendum werd ongeldig verklaard omdat de opkomst onvoldoende was. Orbán vindt echter dat de miljoenen Hongaren die in overgrote meerderheid voor een wijziging hebben gestemd niet genegeerd mogen worden.

Voor een bindende uitslag moest de opkomst tenminste 50 procent zijn. Uiteindelijk kwam zo’n 40 procent opdagen, van wie 98,3 procent tegen stemde. Voor die laatste groep zei Orbán in het parlement nu met een wetsvoorstel te komen: „Dit mag niet zonder politieke gevolgen blijven, als we in Hongarije nog democratie hebben.”

Orbán maakt bezwaar tegen een Europees besluit om 160.000 vluchtelingen via quota te herverdelen over de EU-lidstaten. De samenstelling van de bevolking is onderdeel van de „grondwettelijke identiteit” van Hongarije, vindt de premier.

Om een grondwetswijziging door te voeren heeft Orbán een tweederde meerderheid nodig in het parlement. Het is de vraag of hij daarvoor voldoende steun vindt bij de oppositie. De grootste oppositiepartij, de Socialisten, noemt het niet gelegitimeerd om op basis van dit referendum aan de grondwet te sleutelen. (Reuters)