‘Prominent lid Moslimbroederschap doodgeschoten’

Volgens het Egyptische ministerie van Binnenlandse Zaken zou Mohamed Kamal tijdens een vuurgevecht zijn gedood.

In januari gingen aanhangers van de afgezette President Mohamed Morsi de straat op nadat de Moslimbroederschap opriep tot protest.
In januari gingen aanhangers van de afgezette President Mohamed Morsi de straat op nadat de Moslimbroederschap opriep tot protest. Foto: Hesham Elkhoshny, / AP

Een prominent lid van de Moslimbroederschap is maandag in Kairo tijdens een vuurgevecht gedood door Egyptische veiligheidsdiensten. Dat liet het Egyptische ministerie van Binnenlandse Zaken dinsdag weten, aldus persbureau Reuters. Het zou gaan om Mohamed Kamal. Tijdens het gevecht zou ook een ander lid, Yasser Shehata, om het leven zijn gekomen.

De Moslimbroederschap heeft zijn dood nog niet bevestigd. Ze lieten wel weten dat Kamal werd vermist.

Inval

Volgens het ministerie waren de veiligheidsdiensten een appartement in Kairo binnengevallen omdat ze vermoedden dat het door de leiders van de Moslimbroederschap werd gebruikt als hoofdkwartier. Dit leidde tot een vuurgevecht.

Het ministerie benadrukte dat de twee leden gezocht werden. Kamal was veroordeeld tot twee keer levenslang. Hij werd onder andere gezocht voor betrokkenheid bij de moord op openbaar aanklager Hisham Baraka in 2015. Shehata was tot tien jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens verschillende geweldsdelicten.

Generatieconflict

De verkozen president, Moslimbroeder Mohammed Morsi, werd in 2013 afgezet door de toenmalige legerleider Sisi die sindsdien het land leidt. De Moslimbroederschap werd verboden en gekwalificeerd als ‘terroristische organisatie’. Sindsdien treedt de overheid hard op tegen alles wat met de Moslimbroederschap te maken heeft.