Reportage

‘Philips heeft nieuwe koper voor Lumileds’

Philips hoopt deze maand een overeenkomst te sluiten om de Lumileds-divisie te verkopen aan investeringsmaatschappij Apollo. Dit meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

Koninklijke Philips specialiseert zich in de medische sector en splitste daarom in mei de lichtdivisie af. Maar er is nog één erfenis over: Lumileds. Dit is de Philips-dochter die lichtpunten voor ledlampen produceert – niet de behuizing dus. Daarnaast wil Philips af van de fabrieken die autolampen produceren. De combinatie van Lumileds en autolampen was anderhalf jaar geleden op papier al verkocht aan het Chinese Go Scale Capital, voor 2,8 miljard dollar (2,5 miljard euro). Philips kreeg geen toestemming van de Amerikaanse toezichthouder (het hoofdkantoor van Lumileds staat in de Verenigde Staten). De Amerikaanse overheid was niet op andere gedachten te brengen, vandaar dat Philips de deal met Go Scale Capital maar helemaal liet varen.

Naarmate de zoektocht naar een nieuwe kandidaat-koper langer duurt, daalt de vermoedelijke opbrengst van Lumileds – analisten houden nu rekening met 2 miljard dollar. In juli meldde de Britse krant The Sunday Times nog dat Bain Capital geïnteresseerd was, nu zegt Bloomberg te weten dat de verkoop aan Apollo eind oktober al rond zou kunnen zijn. Philips zegt dat het ‘voortdurend’ in gesprek is over Lumileds. De koers van de Nederlandse multinational steeg het afgelopen jaar van 22 naar 26 euro. (NRC)