Patiënt bepaalt voortaan zelf wie dossier inziet

Aangenomen wetsvoorstel legt de randvoorwaarden vast voor het elektronisch uitwisselen van medische gegevens.

Foto ANP / Koen Suyk

Patiënten bepalen in de toekomst zelf welke zorgverleners hun medische gegevens kunnen inzien. Dat is het gevolg van een wetsvoorstel van minister Edith Schippers (Zorg, VVD) dat dinsdag in de Eerste Kamer is aangenomen.

De variant volgt vijf jaar nadat het elektronisch patiëntendossier (EPD) in de senaat sneuvelde. Al sinds 2012 kunnen zorgverleners medische gegevens uitwisselen; dit doen zij via het Landelijk Schakelpunt (LSP). Het verschil met het elektronisch patiëntendossier is dat het LSP regionaal in plaats van centraal werkt en dat de patiënt expliciet toestemming moet geven voor het delen van de gegevens.

Het dinsdag aangenomen wetsvoorstel legt de randvoorwaarden vast voor het elektronisch uitwisselen van medische gegevens. Zo regelt het dat patiënten hun eigen dossier kunnen inzien en dat zij zelf kunnen bepalen welke zorgverleners egr inzicht in krijgen. Ook kunnen ze straks zien wie hun gegevens hebben bekeken. Deze punten treden wel pas over drie jaar in werking, omdat ze nu technisch nog niet mogelijk zijn. D66, dat doorslaggevend was voor een meerderheid, noemde dit laatste feit “niet fraai”: de Eerste Kamer beoordeelt wetten immers ook op hun praktische uitvoerbaarheid.

‘Stap richting digitale zelfbeschikking’

De liberalen stemden uiteindelijk toch voor: de wet is ‘een stap richting digitale zelfbeschikking’, aldus senator Annelien Bredenoord. Ze diende nog wel twee moties in, want aanvankelijk betwijfelde D66 of de privacy en veiligheid van patiënten wel genoeg waren gewaarborgd in de wet. De hele Eerste Kamer stemde voor de moties, die onder andere regelen dat er meer toezicht komt op de gegevensuitwisseling.

Uiteindelijk stemden alleen PVV, GroenLinks, SP en Partij voor de Dieren tegen het wetsvoorstel. Niet alle zorgen over mogelijke privacyschendingen waren voor deze partijen weggenomen. De SP wil bijvoorbeeld niet dat bedrijven toegang krijgen tot medische gegevens. Het wetsvoorstel maakt het mensen mogelijk hun medische gegevens te downloaden; de SP vreest dat mensen die vervolgens argeloos via apps gaan delen met bedrijven.