Overbelast Amsterdam

Het centrum van Amsterdam begint te kraken in zijn voegen. Sneller dan verwacht verloedert de binnenstad. De last van het toerisme, de afgelopen vier jaar verdubbeld, wordt te groot. Amsterdam – een tweede Venetië?

Dat is de indruk die ontstaat als je de media moet geloven. Móéten we dat inderdaad of overdrijven ze? Als bewoner van de binnenstad – sinds bijna twintig jaar – moet ik dat kunnen beoordelen. Laat ik het eens proberen aan de hand van drie belangrijke, recente krantenartikelen over Amsterdam.

Ik begin met een artikel van Bas Blokker in NRC van 28 september, waaruit blijkt dat een meerderheid van de Amsterdamse gemeenteraad bereid is Airbnb te verbieden als deze vakantieverhuursite de regels niet wil naleven. Zo mag een woonruimte niet langer dan zestig dagen verhuurd worden aan maximaal vier personen.

Die regel, durf ik uit eigen waarneming toe te voegen, wordt stelselmatig ontdoken. Ik sprak laatst off the record een grote verhuurder die het zonder enige scrupules toegaf.

Kennelijk is nu ook tot de gemeenteraad doorgedrongen dat ingrijpen noodzakelijk is. Te lang stelde de gemeente zich te naïef op tegenover grootverdiener Airbnb. „Als Airbnb niet over de brug komt, zeg ik: see you in court”, zegt Erik Flentge, raadslid van de collegepartij SP, nu in NRC. En PvdA-fractievoorzitter Marjolein Moorman: „Verbieden is de uiterste consequentie.”

Drie dagen later kwam Het Parool met een reportage over verstopping van de binnenstad door groepen toeristen. Daarin werd het fenomeen beschreven van de vele groepen toeristen die trottoirs en winkels versperren. Rondleidingen horen erbij, „maar de groepen zijn vaak te groot of hun gedragingen zijn storend”, aldus Boudewijn Oranje, voorzitter van bestuurscommissie Centrum.

De Volkskrant onthulde deze week de inhoud van een politierapport, waarin gewaarschuwd wordt voor de verdwijning van de sociale cohesie in de stad en de overcrowding van plekken als de Negen Straatjes, de Wallen en de Kalverstraat. Tot mijn verbazing heeft de politie al twee keer de Kalverstraat moeten afsluiten, omdat winkelend publiek niet meer de winkels kon uitkomen. „De binnenstad is één groot evenement geworden”, zegt de Amsterdamse politiechef Marjolein Smit, „de balans is zoek.”

Concluderend: ik herken als bewoner de beschreven verschijnselen en zie geen spoor van overdrijving. Maar ik zou er nog wel graag aan willen toevoegen dat de bewoners zelf ook iets te verwijten valt.

In een binnenstad waar de vrije ruimte zo schaars is geworden, zou geen plaats meer moeten zijn voor de troep waarmee veel bewoners hun stoepen opzettelijk blokkeren: bankjes, fietsen, scooters, reusachtige plantenbakken en steeds verder uitdijende terrassen die de wandelaar de straat op dwingen, waar allerlei weggebruikers hem maar al te graag naar het leven staan.

Toch nog één lichtpuntje: vanaf 1 januari mogen er in grote delen van de stad, zoals de grachtengordel, de Jordaan en de Wallen, geen bierfietsen meer rijden. Ook de stadsdelen Zuid (Vondelpark, de Pijp) en West hadden om zo’n verbod gevraagd, maar daarvoor vindt de burgemeester het nog te vroeg. Inderdaad een kwestie van tijd, lijkt mij, want de bierfiets zal zich nu naar die wijken verplaatsen, totdat ook daar de bewoners het bier aan de lippen staat.