‘Openhouden Borssele kan half miljard euro kosten’

Adviesbureau Spring Associates adviseert om de centrale te sluiten en pas later te ontmantelen.

Foto: Marco de Swart / ANP

Het openhouden van de kerncentrale in Borssele kan een half miljard euro kosten als de stroomprijzen gelijk blijven of dalen. Dat hebben milieuorganisaties Greenpeace en Wise laten berekenen door adviesbureau Spring Associates. Alleen bij een verdubbeling van de stroomprijzen de komende tien jaar, wordt de centrale winstgevend.

Volgens het adviesbureau is het de beste optie om de centrale te sluiten en pas later te ontmantelen. Het bedrijf kan ontmanteling nu namelijk niet betalen omdat ze hiervoor een tekort hebben van 250 miljoen euro. Door de centrale te sluiten lopen de verliezen in elk geval niet verder op.

Lees ook: Delta wil alsnog garantie afdwingen

De kerncentrale draait verlies omdat de stroomprijs lager is dan de kostprijs. Moederbedrijf Delta vermoedt dat de stroomprijs rond 2020 weer zal stijgen en zegt dat de centrale nog tot 2033 kan functioneren. Om open te blijven heeft de centrale 200 tot 350 miljoen euro nodig, afhankelijk van de ontwikkelingen op de stroommarkt. Delta heeft het Rijk gevraagd om garant te staan voor een overbruggingsfinanciering.

Minister Kamp zal waarschijnlijk binnenkort reageren op het verzoek van Delta. Hij heeft beloofd met een rapport te komen waarin de opties voor de kerncentrale worden geanalyseerd. Met het rapport nemen de milieuorganisaties een positie in binnen de discussie.