Nog één hypotheekverstrekker voor woonboten in Nederland

Woningmarkt

Het is minister Blok niet gelukt om meer aanbieders van hypotheken voor woonboten te vinden. De vraag is of een boot straks nog betaalbaar is.

Foto ANP

Er is nog maar één aanbieder van woonboothypotheken in Nederland over: de Rabobank. ING is per 1 oktober gestopt met de zogenoemde ‘watervillahypotheek’, omdat deze markt te „complex en specialistisch” is, volgens de bank. Ondanks gesprekken die minister Blok van Wonen (VVD) in de sector heeft gevoerd, hebben zich vooralsnog geen nieuwe aanbieders gemeld, bevestigt zijn woordvoerder.

De ING meldde in februari dat de bank dit najaar zou stoppen met hypotheken voor woonboten. Deze markt vraagt onder meer om specialistische kennis van gemeentelijke regels voor woonboten, terwijl ING zijn hypotheekportefeuille wil versimpelen om concurrerend te blijven, was de verklaring.

„Hiermee rijzen zorgen over de financierbaarheid en daarmee verkoopbaarheid van woonboten”, schreef minister Blok in mei aan de Tweede Kamer. De minister zei in gesprek met de sector te gaan om meer concurrentie in de nichemarkt te stimuleren. De Landelijke Woonboten Organisatie (LWO) voerde actie tegen het besluit van ING.

ING heeft circa 5.500 watervillahypotheken met een totale waarde van 800 miljoen tot 1 miljard euro, volgens LWO. ING doet hier geen uitspraken over. De bestaande hypotheken blijven gewoon doorlopen. De Rabobank financiert maximaal 90 procent van de marktwaarde van de boten.