Nederlands sapbedrijf Africa Juice aangevallen in Ethiopië

Het is nog onduidelijk of er slachtoffers zijn en wat de schade is bij het bedrijf.

Beeld van de protesten zoals die de afgelopen dagen plaatsvonden in de onrustige regio Oromiya.
Beeld van de protesten zoals die de afgelopen dagen plaatsvonden in de onrustige regio Oromiya. Foto: Tiksa Negeri / Reuters

De boerderij van het Nederlandse bedrijf Africa Juice gevestigd bij de Ethiopische stad Adama (voorheen Nazareth) is dinsdagochtend aangevallen. Volgens bronnen in Ethiopië werd er brand gesticht. Ian Derry, bestuurslid van Africa Juice, bevestigde de aanval. “Het is nog niet bekend of er slachtoffers zijn gevallen en wat de schade is”, zei hij.

Volgens Derry is het te vroeg om te praten over een mogelijk vertrek van het bedrijf uit Ethiopië. Africa Juice is een gezamenlijk project van het in Den Haag gevestigde Africa Juice bv en de Ethiopische overheid. Ongeveer duizend Ethiopische werknemers zijn bij het bedrijf in dienst.

Het bedrijf Africa Juice ligt ten zuiden van de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba. De tekst loopt door na de kaart:

Bedrijven aangevallen

Bij een golf van protesten de afgelopen maanden zijn inmiddels al zeven bedrijven werkzaam in de tuinbouw aangevallen. Het aangevallen Nederlandse bedrijf Esmeralda trok zich daarom vorige maand terug uit het land. De betogers raken de regering op gevoelige wijze door deze aanvallen omdat de overheid zo een belangrijke bron van harde valuta misloopt.

De regering lokte de buitenlandse bedrijven de afgelopen jaren onder vaak uiterst voordelige voorwaarden naar Ethiopië als onderdeel van een beleid om de landbouw te moderniseren. Ethiopië is een autoritaire ontwikkelingsstaat, zeer centralistisch bestuurd en met heel weinig democratie. Ondanks de hoge macro-economische groei raakten de meeste bewoners vervreemd van hun heersers en zodra er iets fout gaat keren ze zich tegen de overheid. Dat gebeurt nu in toenemende mate.

Lees ook: Ongelooflijk maar waar: massademonstraties in Ethiopië.

Religieus festival

Een dieptepunt van die onrust vond afgelopen weekend plaats toen een groot religieus festival bij het stadje Bishaftu (voorheen Debre Zeit) werd aangewend door betogers voor antiregeringsdemonstraties. Er zouden hoge traditionele leiders, veelal verbonden aan de overheid, spreken en jongeren wilden dat voorkomen. Ze kruisten als verzetssymbool hun polsen boven het hoofd en rukten naar het podium op. Toen ordetroepen in de lucht schoten brak en paniek uit en kwamen aanwezigen bij de ontstane stormloop om.

Volgens de Ethiopische oppositie in het buitenland ging het om een door de overheid gepland bloedbad waarbij 300 mensen omkwamen en schoten de Ethiopische soldaten bewust gericht in het publiek. Die versie lijkt onwaarschijnlijk omdat het ministerie van Informatie, dat doorgaans journalisten ten zeerste belemmerd bij hun werk, dit keer juist buitenlandse reporters had uitgenodigd en vervoer voor hun had georganiseerd.

Sinds de tragedie zondag hebben de onlusten zich verder uitgebreid. In Oromiya, de regio waarin de aanval vanochtend op Africa Juice plaatshad, werd bij het stadje Ada Berga een cementfabriek aangevallen van de Nigeriaanse miljonair Aliko Dangote. Behalve in Oromiya is het ook zeer onrustig in het noordelijker gelegen gebied Amhara. Volgens ooggetuigen in Addis Abeba hebben vrachtwagens vol met militairen de stad verlaten in de richting van de onrust.