Mike Pence wast Trumps blunders wit

Republikein

Telkens als Trump mensen schoffeert moet Pence de schade beperken en uitleggen „wat hij probeerde duidelijk te maken”.

Foto Reuters

„Mijn naam is Matthew. Ik heb de afgelopen weken naar de televisie gekeken en mij viel op dat u Trumps beleid en zijn woorden steeds verzachtte. Wordt dat uw rol in de regering?”

De 11-jarige Matthew Schricker bracht Mike Pence in augustus met deze vraag van zijn stuk. Pence antwoordde dat hij en Trump „schouder aan schouder stonden”, maar dat ze in temperament verschillen. Pence vertelde dat er een portret van hem circuleert met een motor, met als onderschrift ‘Born to be mild’.

Maar de scherven van Trump bijeenvegen is waar de gouverneur van Indiana sinds zijn aantreden als running mate in juli vooral mee bezig is geweest. ‘Trumps opruimer’ moest telkens de schade van diens uitspraken beperken en „het Amerikaanse volk uitleggen wat Trump probeerde duidelijk te maken”. Soms leek hij Trumps standpunten ook niet te kennen, of bleek er licht te zitten tussen zijn opvattingen en die van Trump. . Pence noemde de door Trump aangevallen vader van een gesneuvelde soldaat bijvoorbeeld „een held”, en weigerde in een interview Trumps woordkeus te herhalen dat president Obama „een oprichter” van IS is. Volgens Pence heeft de mens „enige invloed” op het klimaat, terwijl Trump dat ontkent.

Als gouverneur noemde Pence Trumps oproep moslims de toegang tot de VS te ontzeggen ongrondwettig. Ook was Pence, tot Trump hem vroeg vicepresident te worden, een fervent voorstander van vrijhandel en van TPP, het handelspact dat Trump verafschuwt.

De diepgelovige Pence zat dertien jaar in het Huis van Afgevaardigden en is sinds 2013 gouverneur van Indiana. „Ik ben christen, conservatief, Republikein. In die volgorde”, zei hij eens. Hij koos pas voor Trump toen Ted Cruz de race verliet. Trump koos Pence om conservatieve en evangelische Republikeinen te trekken. Onder Pence scherpte Indiana de abortuswetgeving aan, wat door een federale rechter werd geblokkeerd als ongrondwettig. Ook baarde hij opzien door een wet te tekenen op basis waarvan dienstverlening aan homoseksuelen geweigerd zou kunnen worden – na een storm van protest en dreigingen met boycots door grote bedrijven paste hij de wet licht aan.

Anders dan Trump voor diens eerste debat bereidde Pence zich intensief voor. Hij repeteerde met de gouverneur van Wisconsin en voormalig presidentskandidaat Scott Walker als stand-in voor opponent Tim Kaine.