Magere tijden in Hollywood

Supersterren krijgen nog geen 20 miljoen dollar per film

Magere jaren in Hollywood. Waar sterren ooit salarissen van 20 tot 30 miljoen dollar opstreken, behelpt superster Dwayne Johnson zich nu met 19 miljoen dollar voor zijn remake van Jumanji. Maar hij wordt wel deels eigenaar van de film, een nu populaire constructie. Blijkens een rondgang van The Hollywood Reporter gaat dit jaar op de filmset alleen de man met de hengelmicrofoon er echt op vooruit: zijn salaris steeg met 6 procent naar 80.000 dollar. CEO’s van amusementsketens krijgen 36 tot 56 miljoen dollar, studiobazen 5 miljoen, een doorsnee producer 2,5 miljoen per film, een regisseur 750.000 tot 1,5 miljoen per film, al kan dat voor Christopher Nolan oplopen tot 20 miljoen dollar voor Dunkirk. Dit alles staat los van de percentages winst die worden bedongen.