Luisteren: Dit zijn de albums die NRC deze week bespreekt

Ook wie al even meedraait kan nog verrassen met een uiteenlopend album, bewijzen highlife muzikant Pat Thomas (65) en componist/pianist György Kurtág.

 • ●●●●

  Eins, Zwei Orchestras: Hope Sign Community

  cd1

  Pop: Waar bleven ze, de popgroepen die vonden dat muziek moest bijdragen aan een betere wereld? Het Utrechtse Eins, Zwei Orchestra is een verfrissende uitzondering, met pakkende songs die niet drammen, maar wel maatschappelijk geëngageerde onderwerpen aansnijden. ‘Turn our weapons into art’ is het devies van openingsnummer ‘AK47’ van hun derde album Hope Sign Community, met liedjes over gewone mensen die een rol speelden in de wereldgeschiedenis. De Tank Man van Tiananmen Square, het meisje Samantha Smith dat wereldleiders aanschreef over de atoomcrisis en de Irakese cellist Karim Wasfi die zijn cello bespeelde in een bomkrater figureren in majestueuze popsongs met urgente zang van Lydia en Stefan van Maurik. Muziek die eindelijk weer eens ergens over gaat. Jan Vollaard

 • ●●●●

  True Widow: Avvolgere

  cd2

  Rock: Het Texaanse trio True Widow heeft in tien jaar tijd een privéreservaat binnen de scheurmuziek veroverd met zware doch dromerige shoegaze-schuifelrock, een soort valiumversie van gothic en/of doom metal. Handelsmerk van deze ‘stonegaze’: met minimale middelen een onuitputtelijke voorraad onheil oproepen. Ook op hun vierde plaat Avvolgere bungelt een vlijmscherp zwaard van Damocles boven de voortkabbelende jams. Terwijl drummer Timothy Starks de traagheid bewaakt, laat Nicole Estill haar bas knarsen. In dienst van de soberheid speelt Dan Phillips simpele, tweesnarige tokkeldeuntjes, als een soort morbide aftelversjes, waarover hij zijn neerslachtige new wave-melodieën stamelzingt. Nummers als ‘Theurgist’ en ‘What Finds Me’ broeien van de onderhuidse spanning, alsof elk moment Texas Chain Saw Massacre kan losbarsten. Echt hard wordt het nergens, maar het is wel altijd doodeng. Frank Provoost

 • ●●●●●

  Pat Thomas: Coming Home

  cd3

  Pop: Het afgelopen jaar maakte Pat Thomas een indrukwekkende tournee langs poppodia en festivals en de Ghanees van pensioengerechtigde leeftijd maakte een uitstekend album met zijn jongere Kwashibu Area Band. Hij was een van de grote namen van de Ghanese highlife in de jaren zestig en zeventig, maar dat ging grotendeels langs Europa heen. Coming Home bestrijkt drie decennia, beginnend met klassieke highlife die lijkt op calypso met een beetje soul. Zijn samenwerking met die andere herontdekte held van het genre, Ebo Taylor, is een constante op de plaat. Uitstapjes naar afrobeat, reggae en disco doen het opmerkelijk goed. Parels als ‘Let’s Think It Over’ en de afrodisco van ‘Yamona’ zorgen ervoor dat er veel te ontdekken is. Als volledig album is Coming Home minder geslaagd. Met 23 nummers wordt duidelijk dat Thomas wel prima bands aan zich weet te binden, maar een ietwat eentonige vocalist is. Leendert van der Valk

 • ●●●●

  Toeac: Moving Rythms

  cd4

  Klassiek: De accordeon is weer hot. Door ambassadeurs als Marieke Grotenhuis en Vincent van Amsterdam, die dit jaar de Dutch Classical Talent Award won, is het instrument weer zichtbaar op de Nederlandse klassieke podia. Ook het in Kopenhagen opgeleide accordeonduo Toeac, bestaande uit Pieternel Berkers en Renée Bekkers, laat horen hoe veelzijdig het instrument is en hoe rijk de klank kan zijn. Op hun nieuwe album spelen ze delen uit Stravinsky’s Petroesjka. Die klinken volkomen natuurlijk, misschien ook omdat Stravinsky zich door rurale muziek liet inspireren: zo bezien brengt Toeac Petroesjka terug naar het platteland. Ook heel mooi is de compositie ‘(It takes) 2 2 tango’ van Gerard Beljon, die niet alleen naar de tango, maar ook naar Stravinsky’s werk verwijst. Het is een mysterieus stuk vol tintelende boventonen. Merlijn Kerkhof


 • ●●●●

  Quatuor Molinari: György Kurtág

  cd5

  Klassiek: Dat het hele oeuvre voor strijkkwartet van de 90-jarige György Kurtág op één cd past zegt genoeg. Kurtág, de koning van het kleinood, heeft maar een paar maten nodig om complete werelden op te roepen. Zijn ‘Strijkkwartet Op. 1’ (1959) is het omvangrijkst, een kwartiertje, maar helemaal Kurtág. De mix van explosiviteit en verstilling, van rauwheid en kleurenmagie, van Bartók en Webern, wordt door de jaren steeds compacter en culmineert in de superieure ‘Six moments musicaux’ (2005). Daartussen ligt een handjevol schitterende, elegische pareltjes. Vijf jaar geleden verscheen al een uitstekende integrale Kurtág-opname door het Athena Quartett , waarop veel van deze stukken voor het eerst werden vastgelegd. Kurtág-cd’s zijn vooralsnog zeldzaam, en dat het prominente Canadese Quatuor Molinari nu volgt is meer dan welkom. Voortreffelijk spel en de ruimtelijke, warme klankkwaliteit zorgen voor een toegankelijke introductie tot dit unieke repertoire. Joep Stapel

 • ●●●●

  Keaton Henson: Kindly now

  cd6

  Pop: De nogal excentrieke Britse zanger Keaton Henson staat bekend om zijn podiumvrees, mensenvrees en andere angsten. Daarom is het grappig dat hij zijn nieuwe album opdraagt aan de luisteraars (‘my gloomy darlings’) en ze op de hoes moed inspreekt: ‘Heads high dearest humans, we woke up today.’ Lees de hele recensie: Al zoekend ontstaat herfstige pop Hester Carvalho

 • ●●●●

  David Ahlen: Hidden Light

  cd8

  Pop: Bij Ahlen wordt de intuïtieve sfeer nog versterkt door de instrumentaties waar vervormde orgelklanken opdoemen en weer afsterven. Een langzame klarinet en ijl getokkel vermengen zich. Ahlen heeft een warme hoge stem die traag galmt en mooie vergezichten creëert. Lees de hele recensie: Al zoekend ontstaat herfstige pop Hester Carvalho

 • ●●●●●

  Hamilton Leithauser + Rostam: I had a dream that you were mine

  cd7

  Pop: Van het duo Hamilton Leithauser + Rostam verscheen onlangs het debuut I Had a Dream That You Were Mine. In hun muziek komt bravoure samen met een doorleefde manier van zingen, waardoor een nummer als ‘Sick as a Dog’ zowel gekweld als swingend klinkt. Lees de hele recensie: Al zoekend ontstaat herfstige pop Hester Carvalho