Katholieke stichting ondertekent verklaring Zwarte Piet niet

Zwarte Piet

Conservatieve stichting vreest „dictatuur van minderheid”.

Foto Ferdy Damman / ANP

Geen bedreiging, geweld, polarisatie of agressie meer, wel een „beschaafde en respectvolle dialoog” waarbij „het kind centraal” staat. Het Sinterklaasfeest moet een feest „voor alle kinderen” zijn.

Met een gezamenlijke verklaring heeft minister Asscher (Sociale Zaken, PvdA) de rondetafelbesprekingen tussen voor- en tegenstanders van de traditionele Zwarte Piet afgesloten. Gezamenlijk – op één partij na. De conservatief-katholieke stichting Civitas Christiana weigerde de verklaring te tekenen.

‘Asscher duwt richting verandering’

Voorman Hugo Bos zegt dat hij met name een probleem had met het laatste onderdeel van de korte verklaring: „We streven er naar het een feest voor alle kinderen te laten zijn.” Bos zegt dat die laatste zin overbodig is: „Het Sinterklaasfeest is al eeuwenlang voor alle kinderen. Iedereen mag meedoen.” Dat die zin toch in de verklaring staat, betekent volgens Bos dat er een bedoeling onder ligt.

Volgens de voorman van Civitas Christiana – opgericht in 2014 en toen meteen in staat 200.000 handtekeningen vóór de zwarte Zwarte Piet op te halen – „duwt minister Asscher richting verandering”. Bos: „Als je al die groepen tevreden stelt, houd je geen feest meer over.” Hij somt op: protestanten hadden vroeger moeite met het katholieke karakter van de bisschop, moslims struikelen over het christelijke kruis op de mijter, zwarte Nederlanders hebben bezwaar tegen de kleur van Piet. „Het is de dictatuur van minderheid.”

Niets nieuws

Marc Giling van het Sint en Pietengilde, ook een hoeder van de traditie, had geen moeite met de laatste zin van de verklaring. „Daar staat niets anders in dan wij al jaren roepen.” Volgens Jerry Afriyie van Nederland wordt beter, die strijdt tegen de stereotypen in de figuur van Zwarte Piet, zegt dit vooral iets over de nietszeggendheid van de verklaring.

Bos onderstreept dat hij „als christelijke organisatie” wel afstand neemt van agressie in de discussie. Kinderombudsman Margrite Kalverboer kreeg doodsbedreigingen in reactie op een rapport waarin ze schreef dat „de huidige vorm van Zwarte Piet als onderdeel van het Sinterklaasfeest kan bijdragen aan pesten, uitsluiting of discriminatie”. Ze doet aangifte tegen degenen die haar hebben bedreigd.