Recensie

Recensie Film

James Bond voor kinderen

Meesterspion is een goedmoedige en een tikje oubollige film met een cartoonesk kartonnen production design. De kinderen voor wie hij bedoeld is zouden hem wel eens te kinderachtig kunnen vinden. **

Tim (
Tim ( ©

Van de makers van Dummie de Mummie en Mees Kees staat er op de poster, en dat is in het geval van Meesterspion precies voldoende informatie. Want deze polder-Bond is een exacte kruising tussen beide populaire jeugdfilms. Met Dummie de Mummie deelt hij het gegeven van een jongetje dat opeens een fantasiefiguur op zijn drempel vindt: een mummie in het ene, een ingevroren superspion in het andere geval. En die laatste is dan weer net zo olijk en onhandig als Mees Kees.

Wat rest is een effectief en voorspelbaar avonturenverhaal over de tienjarige Tim die met de ontdooide geheim agent door een ingeslapen dorpje aan de Noordzee heen en weer sjeest in een ouwe Daf om een oude zaak op te lossen. Voor historische correctheid is niet gekozen: de veertig jaar geleden van regisseur Pieter van Rijn en scenarist Tijs van Marle zien eruit als de jaren vijftig. Hun heden trouwens ook.

Meesterspion is een goedmoedige en een tikje oubollige film met een cartoonesk kartonnen production design, gemaakt door volwassenen die dat waarschijnlijk camp vinden en die zich de Koude Oorlog nog kunnen herinneren. De kinderen voor wie hij bedoeld is, hebben waarschijnlijk al wel eens een echte Bond of Austin Powers gezien, dus zouden hem wel eens te kinderachtig kunnen vinden.