Jack Bauer worstelt nu in het Witte Huis met terrorisme en islam

spreekt Kiefer Sutherland over zijn nieuwe tv-serie ‘Designated Survivor’, waarin een bang Amerika de jacht op moslims opent. Maar begin niet over politiek.

©

Foto Jesse Herzog/Invision/AP. ©

Met verve beschermde Kiefer Sutherland jarenlang Amerika. Geen terrorist kon zijn personage Jack Bauer aan in de real-time hitserie 24. De president – en de vrijheid zelf – waren in goede handen zolang Bauer zwijgzaam en verbeten de vijand opjaagde, waarbij hij marteling niet schuwde.

Dit najaar ís de Canadees Sutherland (49) zelf tot president gepromoveerd. In de nieuwe reeks Designated Survivor speelt hij een minister die vanwege een terreuraanslag opeens in het Witte Huis belandt. Maar zijn president Kirkman is toch een beetje Jack Bauer gebleven, bevestigt Sutherland in een gesprek in Beverly Hills: een stille professional die land boven gezin stelt. „Ik speel dat soort personages graag.”

Net als zijn personages, komt de zoon van Donald Sutherland afstandelijk over: ernstig, beheerst, geen woord te veel. Wat maakt deze president anders dan zijn cynische evenknie Frank Underwood in House of Cards? „Kirkman is een goed mens. Hij heeft veel te verliezen, maar loopt nooit voor zijn verantwoordelijkheid weg als hij beseft dat de democratie in gevaar is.”

Sinds Flatliners (1990) is Sutherland zo’n Hollywoodfiguur die je overal tegenkomt: films, series, games en zelfs concertzalen: met de bluesy Kiefer Sutherland Band heeft hij zojuist een tournee afgerond. Er is net een vervolg van Flatliners opgenomen, weer met Sutherland, terwijl hij de nieuwe 24-serie produceert.

Designated Survivor (Netflix) is gebaseerd op een beklemmend actueel verhaal. De serie toont een bang en verdeeld Amerika dat moslims na de terreuraanslag wild opjaagt. Zeg maar: precies zoals Amerika níét deed na 9/11. Maar Sutherland wil niet ingaan op politieke dimensies: hooguit hoopt hij met zijn serie „iets van een rol te spelen” in de verkiezingscampagne.

„In deze verkiezingscyclus horen we zelden een zinnig woord. Het zou aardig zijn als we bijdragen aan een rationale discussie over wat we belangrijk vinden”, gromt hij op een toon die geen tegenspraak duldt. Met zijn Jack Bauer-stem.