‘Ik geef geld uit aan twee extremen: sport en alcohol’

Verdienen en uitgeven

Tieske Ketelaars (27) werkt bij de rechtbank in Den Haag als senior juridisch medewerker. Hij woont samen met zijn vriendin in een huurhuis in het centrum van Leiden.

IN

‘Tijdens mijn master Jeugdrecht werkte ik als buitengriffier bij de rechtbank Den Haag. Een bijbaantje waarmee ik zo’n 120 euro per zitting verdiende. In die periode kwam er een interne vacature voorbij voor juridisch medewerker op de afdeling strafrecht. Ik heb toen aan mijn leidinggevende gevraagd of ik daarop kon en mocht solliciteren. ‘Brutalen hebben de halve wereld’, zei zij. Ik werd aangenomen. Nu werk ik hier ruim twee jaar. Ik bereid zaken voor, ben griffier tijdens de zitting en schrijf concepten voor vonnissen. Ik leer ontzettend veel.

„Op de Zuidas wordt natuurlijk veel geld verdiend door advocaten. Maar dat geldt veel minder voor de rechtsgebieden waarmee ik me bezighoud: het strafrecht en jeugdrecht. Het gaat vaak om mensen die geen eigen advocaat kunnen betalen en daarom zijn aangewezen op de piketadvocaat. Het startsalaris van een strafrechtadvocaat is naar mijn idee niet veel hoger dan wat een startend juridisch medewerker krijgt bij de rechtbank. Ik weet ook niet of ik het harde werken en de lange dagen op de Zuidas het hogere salaris waard vind. Ik ben erg blij dat ik tijd overhoud om geld uit te geven.

„Mijn ouders wonen bij Emmaus Welvaartsresten – een woon- en werkgemeenschap die voorzien in het eigen levensonderhoud door het inzamelen en verkopen van tweedehandsspullen. Ik heb altijd meegekregen dat geld niet het belangrijkste is. Ik kan alles doen wat ik wil en daarmee ben ik zeer tevreden.”

UIT

‘Reizen zijn mijn grootste kostenpost, ik heb veel vrije dagen omdat ik een 36-urig contract heb en per week 40 uur werk. Ik ben dit jaar twee keer naar Italië geweest, naar Schotland en Frankrijk en weekenden naar Parijs, Londen en Dublin. Ik reis om dingen te zien die ik thuis niet kan zien. Misschien vind ik het extra aantrekkelijk omdat het nu nog kan. Drie tot vier weken rondtrekken met een kind bij je, dat gaat niet.

„Ik sport veel en dat kost ook geld. Hardlopen, voetbal, squash en vorig jaar heb ik een nieuwe wielrenfiets gekocht, die kostte meer dan duizend euro. Wielrennen heeft vooral een hoog instaptarief, daarna valt het wel mee. Twee keer per week voetbal ik in een vriendenteam. Na afloop wordt er vaak een biertje gedronken. Ik geef vooral geld uit aan twee extremen: sport en alcohol. Ik borrel veel, met collega’s, vrienden, m’n voetbalteam en ik hou in het bijzonder erg van whisky.

Lees hier de ‘Verdienen en uitgeven’ van vorige week: ‘Drie maanden lang douchte ik bij mijn schoonouders’

„Whisky is een hobby. Vorige week heb ik een nieuwe fles gekocht, 85 euro. Voordat ik naar de slijterij ga, zoek ik op internet welke ik graag wil hebben, hoe de smaak is en hoe een fles wordt beoordeeld. Thuis heb ik wel veertien of vijftien flessen staan. Mijn meest bijzondere fles heb ik gekocht in Schotland, die was jarenlang van de Europese markt verdwenen, maar er was een onverkochte partij teruggekomen uit Azië.”