‘Ik ben ready als een geladen wapen’

Interview Memphis Depay

Bij Manchester United loopt zijn carrière vast – het wonderkind Depay zit op de bank. Danny Blind geeft hem deze week een kans bij Oranje.

Memphis Depay tijdens een training van het Nederlands elftal op het trainingscomplex van Quick Boys in Katwijk.
Memphis Depay tijdens een training van het Nederlands elftal op het trainingscomplex van Quick Boys in Katwijk. Foto ANP / Koen van Weel

Komt hij na een avondwedstrijd thuis, „vol met adrenaline maar zelf nul minuten gespeeld”, dan gaat-ie joggen. Midden in de nacht. Zo gaat het bij Memphis Depay, speler die niet speelt. Die zich verbijt, zich opvreet bij Manchester United, waar zijn carrière dreigt vast te lopen.

Hoe dat voelt? „Je voelt je ready, als een geladen wapen, je moet alleen die trigger overhalen. Maar dat gebeurt steeds niet. Dat is lastig. Als je niet bij de selectie zit voel je agressiviteit, frustratie, alles ineen. Dan moet je een uitlaatklep hebben”. Die uitlaatklep is zijn beste vriend, „die bij me woont” en zijn manager. „Maar ook het trainingsveld zelf is een uitlaatklep. Waar je kan laten zien: ik kan het nog steeds, ik doe nog steeds mee.”

Het geladen wapen Memphis Depay – „geen misverstand, ik ben niet gevaarlijk of zo” – wil vuren, vlammen, knallen, geef het een naam. Je ziet de opgebouwde kracht in zijn lijf een uitweg zoeken. Zijn soepele spierballen spant hij af en toe lichtjes aan tijdens het gesprek. „Ik voel me lekker, dat is wat ik bedoel. De kans krijgen en dan: boem.”

Er is in zijn hoofd geen plaats meer voor de kwelling van het afgelopen jaar. „Control-Alt-Delete”, zo wiste Depay deze zomer het debuutseizoen bij Manchester United van de harde schijf in zijn binnenkamer. Met name de slotfase, toen zijn carrière in Engeland onder nota bene Louis van Gaal uitzichtloos werd, was pijnlijk. Dieptepunt: niet eens geselecteerd worden voor de Engelse bekerfinale, die United won. „Heel naar.”

Minuutjes schrapen

Nieuw seizoen, nieuw begin? Detail: weer wisselspeler. In de Premier League is het speelminuutjes schrapen. En toch gaat het beter met Depay, zegt hij in hotel Huis ter Duin in Noordwijk. Met vijf verslaggevers aan zijn tafel is hij de meest aangevraagde international op de interviewdag in de week waarin Oranje zich voorbereidt op de WK-kwalificatiewedstrijden tegen Wit-Rusland (vrijdag) en Frankrijk (maandag).

Hij is serieus, afgemeten, maar over het geheel genomen ontvankelijk voor (zelf)reflectie. Schiet aanstekelijk in de lach als een verslaggever het tweemaal heeft over een „klink in de kabel” in de relatie met Van Gaal en een andere verslaggever corrigeert. „Schrijf dat dan ook eens op”, zegt Depay, zijn tanden bloot grijnzend. „Als ik in een tv-interview een fout maak, ga ik er ook aan.”

Pas na afzegging van Feyenoorder Steven Berghuis kwam voormalig wonderkind Depay deze week weer in beeld bij het Nederlands elftal. Bondscoach Danny Blind heeft al eens gezegd dat hij in het geval van Depay en diens potentie en beoogde rol in het toekomstige Oranje minder stringent aan de regel ‘spelen bij je club’ vasthoudt. Depay zelf: „Ik ben Nederlands elftal-waardig, maar weet dat ik moet spelen bij mijn club. Dat is de regel, al gaat die nu ook niet voor iedereen op.”

Niet spelen: een gruwel

Verhalen over een vertrek of verhuur in de winter doen de ronde. „Ik focus me op United”, zegt hij diplomatiek. Maar ook, veelzeggender: „Ik ben niet een speler die alleen trots is dat hij bij United speelt zonder dat hij speelt. Snap je?”

Zijn samenvatting van het afgelopen seizoen: „Goede wedstrijden, mindere wedstrijden, slechte wedstrijden.” De relatie met de inmiddels ontslagen Van Gaal? „Wil ik het niet over hebben.” De coach toch die hem meenam naar het WK in Brazilië, 2014. Van Gaal prees hem, geloofde in hem, haalde hem een jaar later naar Manchester, waar Depay het iconische rugnummer 7 kreeg toebedeeld.

Maar na goals en spektakel gleed hij af. Haalde headlines met dure auto’s, extravagante kleding. Niet meer met goed voetbal. Te destilleren valt dat van de liefde voor Van Gaal weinig over is, onherstelbaar teleurgesteld in elkaar. Hoor hem nu over Van Gaals opvolger José Mourinho, onder wiens leiding „aanvallers alle vrijheid hebben” en die „positief prikkelt, precies wat je nodig hebt”.

Hij is bij United, meer dan vorig seizoen, omringd door internationale topspelers. Hij kende zijn maatje Paul Pogba, de deze zomer voor een recordtransfersom aangetrokken Fransman, uit het jeugdinterlandvoetbal. En de nieuwe spits Zlatan Ibrahimovic is uit hetzelfde hout gesneden, zegt Depay. „Die heeft een killermentaliteit. Ieders niveau is zo hoog op de training, daar ga je in mee.”

Maar ja: als het zaterdag is, of wanneer de wedstrijd ook is, speelt hij niet. Een gruwel. „Ik ben dezelfde Memphis, maar beter dan toen bij PSV. Ik heb veel geleerd, ben sterker, sneller. Als mensen me nu zien en denken dat ik het verleerd ben, dat is niet zo.”