Hackerscollectief lekt opnieuw medische attesten van sporters

Alistair Brownlee.
Alistair Brownlee. Foto Reuters

Het hackerscollectief Fancy Bears blijft doorgaan met het vrijgeven van vertrouwelijke medische gegevens van topsporters.

In de zesde publicatie zijn de zogeheten medische attesten van twintig sporters gelekt, onder wie dat van de Britse olympisch triatlonkampioen Alistair Brownlee, de Zweedse wielrenster Emma Johansson en de Braziliaanse turner Diego Hypolito.

De hackers zijn sinds half september actief en hebben inmiddels van meer dan 120 topsporters vertrouwelijke medische documenten online gezet. Nederlandse sporters zijn nog altijd niet genoemd door de hackers, die met hun acties willen aantonen dat internationale bonden en het wereldantidopingbureau Wada toestaan dat sporters doping gebruiken.

Zo mocht triatleet Brownlee, afgelopen zomer olympisch kampioen in Rio de Janeiro, in oktober 2013 het medicijn acetazolamide gebruiken, een middel tegen hoogteziekte dat op de dopinglijst staat. Brownlee kreeg dat na het beklimmen van de berg Kilimanjaro in Tanzania.

WADA vermoedt dat de hackers uit Rusland komen en dat zij met de openbaarmaking van de attesten wraak willen nemen voor de onderzoeken die een door de staat gesteund dopingsysteem in Rusland blootlegden en die leidden tot massale schorsingen van Russische sporters.

De cyperspionnen hackten een account van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Van wereldberoemde topsporters is nu geopenbaard welke verboden medicijnen en middelen ze in het verleden tijdelijk mochten gebruiken om een kwaal te verhelpen. Gepubliceerd zijn onder anderen de medische attesten van Serena en Venus Williams, Simone Biles, Chris Froome, Bradley Wiggins, Laura Trott, Rafael Nadal, Mo Farah en Cate Campbell. (ANP)