Gouden Griffel

‘Gips’ van Anna Woltz wint dit jaar prijs beste kinderboek

Het kinderboek Gips van Anna Woltz is dinsdagavond bekroond met de Gouden Griffel. De schrijfster kreeg de prijs voor het beste kinderboek van 2015 op het Kinderboekenbal in Haarlem.

De jury noemt Gips een „rijk” verhaal, met „superieure humor” en „flonkerende afwisseling”. Het gaat over de 12-jarige Fitz, die een avontuur beleeft terwijl ze rondzwerft in een ziekenhuis en tegelijk de relatie van haar scheidende ouders probeert te repareren.

Woltz (1981) schreef al 20 kinderboeken, die vooral bij kinderen en recensenten zeer geliefd zijn. Het is haar eerste Gouden Griffel. Mijn bijzonder rare week met Tess kreeg in 2013 slechts een eervolle vermelding, en Woltz’ jeugdroman Honderd uur nacht (2014) werd voor drie prijzen genomineerd, maar won steeds niet. Wel kreeg ze voor dat boek de Nienke van Hichtum-prijs.

„Virtuoos verbindt en vervlecht Woltz verhaallijnen. Haar beeldende taal heeft geen nadere uitleg nodig”, zei de jury, geleid door Margreet Ruardi, oud-directeur van Stichting Schrijvers School Samenleving.

Gips was een van de tien kanshebbers op de Griffel, waarbij het non-fictieboek Stem op de okapi van Edward van de Vendel, dat al de Woutertje Pieterse Prijs won, door velen werd gezien als favoriet. Het Kinderboekenbal was de aftrap van de 62ste Kinderboekenweek, die tot volgende week zondag loopt.

Recensie Twee, pagina 10