‘Politieteams Filippijnen moorden op structurele basis’

In een interview met The Guardian bekent de agent zelf betrokken te zijn bij 87 moorden, gepleegd in de afgelopen drie maanden.

Aangehouden burgers wachten afgelopen vrijdag tot dat ze getransporteerd worden naar een politiebureau. Ze zijn opgepakt in de sloppenwijk Tondo in Manila.
Aangehouden burgers wachten afgelopen vrijdag tot dat ze getransporteerd worden naar een politiebureau. Ze zijn opgepakt in de sloppenwijk Tondo in Manila. Bullit Marquez / AP

In de Britse krant The Guardian doet een Filippijnse politieofficier uit de doeken hoe speciale politieteams op structurele basis verdachten om het leven brengen. Zelf bekent hij betrokkenheid bij 87 moorden, gepleegd in de afgelopen drie maanden.

Het verhaal van de politieofficier is opvallend omdat tot in detail wordt geschetst hoe de ontsporende drugsoorlog in het land precies verloopt. De ingewijde zegt tegen de Britse krant dat hij onderdeel is van tien nieuwe, geheime speciale politieteams. Deze teams zouden elk een lijst krijgen met doelwitten: vermeende drugsgebruikers, dealers en andere criminelen.

Teams gevormd na aanstelling Duterte

De operaties zouden ‘s nachts worden uitgevoerd door in het zwart geklede agenten. Zij zouden timers op hun horloges zetten en zichzelf ongeveer twee minuten geven voor hun operatie: ze halen mensen uit hun huizen en doden ze ter plaatse.

Elk van deze speciale politieteams heeft zestien leden, vertelt de officier. De lichamen worden achteraf gelabeld met termen als ‘drugsbaas’ of ‘handelaar in drugs’ en gedumpt, bijvoorbeeld onder een brug. De politieofficier zegt dat hij vlak nadat de nieuwe president Rodrigo Duterte eind juni werd gekozen voor het eerst werd ingezet in zo’n speciaal operatieteam, dat gevormd zou zijn voor ‘binnenlandse veiligheid’. The Guardian zegt zijn rangorde binnen de politie en zijn geschiedenis van zijn dienst voor het politiekorps te hebben geverifieerd, maar de praktijken van dit soort speciale teams niet. De man doet zijn verhaal in het geheim in Manilla, de hoofdstad van de Filipijnen.

Lees ook: Rodrigo Duterte: moordenaar of crime fighter?

Internationale zorgen

Door de ‘oorlog tegen drugs’, een missie aangezwengeld door de nieuwe president Duterte, kwamen sinds 1 juli dit jaar voor zover bekend 3.600 mensen om het leven in de Filippijnen. Duterte noemde drugsgebruikers eerder ‘afval’. Onder andere de VN, president Barack Obama, Human Rights Watch en Amnesty International spraken al hun zorgen uit over de ontsporende drugsoorlog.

Duterte heeft zondag zijn “oprechte en diepe” excuses aangeboden aan de Joodse gemeenschap, nadat hij vrijdag het optreden van Hitler vergeleek met zijn eigen oorlog tegen drugs. Tijdens een toespraak had hij gezegd:

“Hitler vermoordde drie miljoen Joden. Er zijn drie miljoen drugsverslaafden in dit land. Ik zou ze graag afmaken.”

De behoefte aan een streng optredende staatsman kwam niet uit de lucht vallen: de Filippijnen zijn het onveiligste land in de regio. Naast dat er veel drugs worden gebruikt – volgens cijfers van de VN zou 2 procent verslaafd zijn aan shabu, methamfetamine – is er ook een vuurwapencultuur. Het moordcijfer in het land ligt tien keer zo hoog als in buurland Indonesië.