FIFA geeft voetbalbonden boetes vanwege discriminatie

Fans van onder meer de Italiaanse en Argentijnse nationale ploeg hebben zich schuldig gemaakt aan discriminatie.

Chileense fans bij de WK-kwalificatiewedstrijd tussen Chili en Paraguay begin september.
Chileense fans bij de WK-kwalificatiewedstrijd tussen Chili en Paraguay begin september. Foto: Norberto Duarte / AFP

De tuchtcommissie van wereldvoetbalbond FIFA heeft voetbalbonden uit elf landen boetes opgelegd vanwege wangedrag van de fans bij wedstrijden in het WK-kwalificatietoernooi. Dat heeft de FIFA dinsdag bekendgemaakt.

Fans van onder meer de Italiaanse en Argentijnse nationale ploeg hebben zich volgens de FIFA schuldig gemaakt aan discriminatie en onsportief, in sommige gevallen homofoob, gedrag. Chili kreeg met een boete van omgerekend ongeveer 60.000 euro de zwaarste straf opgelegd, omdat Chileense fans anti-homoliederen zouden hebben gezongen. Ook mogen de Chilenen één thuiswedstrijd in de WK-kwalificatiereeks niet in het eigen nationale stadion spelen. Vorige maand nog speelde Chili een thuiswedstrijd tegen Bolivia zonder publiek vanwege discriminerend en onsportief gedrag van de eigen supporters.

Lees ook: Waarom stopt de FIFA juist nu met de werkgroep tegen racisme?

Werkgroep tegen racisme opgeheven

Vorige week besloot de FIFA te stoppen met de werkgroep tegen racisme. Alle doelen van de werkgroep zouden zijn bereikt, zo zei de FIFA. Er worden meer waarnemers ingezet tijdens wedstrijd en ook worden er zwaardere straffen uitgedeeld dan voorheen. Toch is opheffen van de werkgroep een verrassende keuze, zeker met het oog op de organisator van het WK in 2018: Rusland. De fans in dat land komen vaak in het nieuws vanwege xenofobe en racistische uitlatingen, schreef NRC-redacteur Fabian van der Poll eerder:

“Uitgerekend nu het komende WK wordt gehouden in een land waar het voetbal dikwijls door xenofobie en racisme wordt ontsierd – Rusland – heeft de FIFA besloten om zijn antiracisme-werkgroep op te heffen. Een knieval voor de Russen? Feit is dat de FIFA de samenleving een vreemd signaal afgeeft, een jaar nadat de Braziliaan Hulk had opgemerkt dat hij elke wedstrijd in Rusland werd gediscrimineerd.”

De sancties op een rij:

 • Chili: 60.000 euro plus een thuiswedstrijd niet in eigen stadion afwerken
 • Honduras: 60.000 euro
 • Albanië: 45.000 euro
 • El Salvador: 41.000 euro
 • Italië: 27.000 euro
 • Mexico: 27.000 euro
 • Peru: 27.000 euro
 • Paraguay: 23.000 euro
 • Argentinië: 23.000 euro
 • Brazilië: 18.000 euro
 • Canada: 18.000 euro