Ex-topambtenaar: aanpak cybercriminaliteit te laks

Weifelende overheid

Er is steeds meer fraude en afpersing op internet, maar de overheid „telt één en één niet bij elkaar op”, zegt oud-recherchechef Inge Philips.

Foto ANP / Lex van Lieshout

De overheid heeft moeite om effectief in te spelen op cybercriminaliteit. Ze blijft weifelend optreden terwijl burgers en bedrijven steeds vaker slachtoffer zijn van internetfraude en digitale afpersing. Dat zegt Inge Philips, voormalig plaatsvervangend hoofd van de Nationale Recherche, in een vraaggesprek met NRC.

Philips, gezien als een van de talentvolste topambtenaren, nam in juni ontslag bij de overheid om hoofd cybersecurity te worden bij accountants- en adviesbureau Deloitte. Ze werkt nu op een afdeling die groter is dan het hele landelijke cybercrimeteam van de politie.

„De minister roept al jaren dat criminaliteit daalt, maar cybercrime neemt toe”, zegt Philips. „Alleen, ze tellen één en één niet bij elkaar op, waardoor de aanpak niet van de grond komt.”

Lees ook het hele verhaal van Inge Philips: Veilig internet? Dan heb je weinig aan de overheid

Door de aard van cybercriminaliteit doemen telkens nieuwe vraagstukken op, zoals over wetgeving voor online stalking of het mogen inzien van versleutelde data door inlichtingendiensten. Maar door het gebrek aan besluitvaardigheid creëert de overheid onduidelijkheid. „Waarom is het stelen van creditgardgegevens verboden, maar het voorhanden hebben niet?” Volgens Philips zal de overheid haar taak moeten „herijken” om cybercrime beter te kunnen bestrijden.

Deze donderdag zal de Cyber Security Raad, een onafhankelijk adviesorgaan, in een rapport aan premier Rutte het belang van digitale veiligheid onderstrepen. Vorige maand al waarschuwde de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid voor toegenomen cybercriminaliteit. Het aantal meldingen van infecties met ransomware – waarbij criminelen computers binnendringen en losgeld vragen – steeg in Nederland flink: tot 124. Dat is een fractie van het werkelijke aantal infecties, omdat veel instellingen uit angst voor imagoschade geen aangifte doen.