Egypte

Prominente leiders van Moslimbroederschap ‘doodgeschoten’ tijdens vuurgevecht in Kairo

Twee prominente leiders van de Moslimbroederschap zijn maandagnacht bij een vuurgevecht in de Egyptische hoofdstad Kairo gedood door politie. Dat liet het Egyptische ministerie van Binnenlandse Zaken dinsdag weten.

Het gaat om Mohamed Kamal en Yasser Shehata Ali Regab. Volgens de autoriteiten gaf Kamal leiding aan diverse gewapende afdelingen van de Moslimbroederschap. Beide mannen werden door de autoriteiten gezocht voor betrokkenheid bij gewapende aanvallen.

Na de schietpartij liet de Moslimbroederschap weten dat Kamal was opgepakt. Ze suggereerde dat hij in hechtenis is vermoord.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken stelt dat de politie een appartement in een buitenwijk van Kairo was binnengevallen omdat er vermoedens waren dat het door de leiders van de Moslimbroederschap werd gebruikt als hoofdkwartier. In het appartement heeft de politie naar eigen zeggen een grote hoeveelheid wapens gevonden.

Kamal was een van de meest vooraanstaande leiders van de Moslimbroederschap. Hij was lid van de Uitvoerende Raad, het hoogste orgaan binnen de organisatie. Hij was twee keer bij verstek tot levenslang veroordeeld voor het oprichten van gewapende groepen en voor een explosie bij een politiebureau in de zuidelijke stad Assiut. Ook werd hij gezocht voor de moord op hoofdaanklager Hisham Barakat in juni 2015, de eerste moord op een hoge functionaris in 25 jaar.

De eerste democratische verkozen president van Egypte, Moslimbroeder Mohammed Morsi, werd in 2013 afgezet door het leger. De beweging werd daarna verboden en gekwalificeerd als een terroristische organisatie. Sindsdien treedt de overheid hard op tegen alles wat met de Moslimbroederschap te maken heeft. De fundamentalistische beweging ontkent dat ze geweld gebruikt. Maar volgens experts woedt in de organisatie een fel debat over het gebruik van geweld. Kamal zou heimelijke terreuracties hebben goedgekeurd, terwijl anderen vreesden voor escalatie. (AP)

    • Toon Beemsterboer