Duits onderzoek

‘Ongeluk Harlingen veroorzaakt door rotte mast’

Het ongeluk op een schip in Harlingen waarbij in augustus drie Duitsers om het leven kwamen, is veroorzaakt door een zwaar verrotte mast. Dat concludeert de Bundesstelle für Seeunfalluntersuchung (BSU), de Duitse evenknie van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV), in een tussenrapportage.

Bij het ongeluk in Harlingen kwamen drie mannen van 19, 43 en 48 jaar om het leven. In totaal waren twaalf Duitse familieleden aan boord.

Het breukvlak op de mast zat aan de onderkant van een roestvrijstalen plaat die er tegenaan was geschroefd. Onder deze stalen plaat kon water naar binnen sijpelen, schrijft de BSU. Dat leidde ertoe dat de mast tot in de kern verrot en vochtig was. De mast had op het breekpunt nog maar een kwart van de stevigheid die het moest hebben. Volgens de onderzoeksinstantie hebben aan de mast eerder ook „niet vakkundige” reparaties plaatsgevonden.

De OVV doet ook onderzoek en wil nog niet inhoudelijk reageren op de bevindingen van de BSU. De OVV verwacht in de zomer van 2017 met de eerste resultaten te komen. De BSU geeft in het rapport een waarschuwing uit voor Duitse scheepseigenaren. Vergelijkbare masten moeten gecontroleerd worden op houtrot. (NRC)