documentaire

De stress van de herder NPO 2, 22.55-23.55u.

Henk Dokter heeft met De stress van de herder een derde documentaire gemaakt over een traditionele en ambachtelijk boer. Na Het levenswerk van kalf Jonathan 1127 en Trouwen met het varken Jopie portretteert hij deze keer schaapherder Catrinus Homan, die zijn werkt doet op de Drentse-Friese heide. De stress van de herdervol volgt hem over een periode van een aantal maanden (maart tot september). We zien Homan aan de slag in een mooie omgeving met graslanden en meertjes. De film heeft shots van de kudde en het landschap, deels geschoten met een drone. Ook zien we geboortes van een paar schapen. Maar de documentaire wil ook laten zien dat het romantische beeld dat sommige mensen van het beroep hebben niet klopt. De herder staat onder flinke druk. Naast het soms harde werk in de natuur komt er veel administratie bij kijken. Bij RTV Drenthe vertelde herder Homan eerder dit jaar over de documentaire: „Mensen krijgen een goed beeld van het vak. Ze zien ook dat je soms tot je elleboog in een schaap zit om er een lam uit te peuteren. En het gaat altijd door, zeven dagen per week. Dat is ook de stress die je hebt, het houdt nooit op.”