De dieren van Nederland in zeven graphics

Speciaal voor internationale Dierendag visualiseerde NRC de leukste en opvallendste cijfers over dieren in Nederland.

Foto: Reuters

Vandaag is het internationale Dierendag. Maar wat weten we over de dieren in Nederland? De datajournalistieke persdienst LocalFocus verzamelde het afgelopen jaar meerdere datasets over dieren. NRC maakte zeven grafieken van de meest opvallende cijfers.

33 miljoen huisdieren 🐠

We houden zeker 33 miljoen huisdieren in Nederland. Vissen zijn in de meerderheid, gevolgd door duiven, vogels en katten, blijkt uit een rapport dat het Ministerie van Economische Zaken eind vorig jaar publiceerde. And we love ‘em: in de periode van 2010 tot en met 2014 steeg het aantal gezelschapsdieren met ruim 12 procent.

13 duizend vermiste dieren 😿

Zoveel dieren raakten er in een jaar tijd minstens vermist. Dat blijkt uit gegevens afkomstig van Amivedi - een grote databank waar baasjes hun vermiste dier kunnen plaatsen - over de periode van 1 juli 2014 tot en met 1 juli 2015. De grootste weglopers? Katten. In de eerdergenoemde periode werden er ruim 11 duizend vermiste katten opgegeven op de site.

121,65 euro hondenbelasting 🐶💸

In ruim twee derde van de Nederlandse gemeenten betalen hondeneigenaren jaarlijks hondenbelasting. Het bedrag dat je kwijt bent aan deze heffing verschilt echter sterk per gemeente, blijkt uit cijfers van het COELO, onderdeel van de Rijksuniversiteit Groningen. De onderzoeksgroep verzamelt ieder jaar de hoogte van de gemeentelijke heffingen, waaronder de hondenbelasting. Eigenaars van een viervoeter in Noordwijk betalen met zo’n 122 euro op jaarbasis het meest. Ook Groningen, Rotterdam, Den Haag en Nijmegen komen voor in de top-10 van gemeenten met de meeste hondenbelasting. In het Noord-Hollandse Opmeer ben je daarentegen slechts twee tientjes kwijt.

11.889 exoten 🐦📈

De zwarte zwaan, heilige ibis, Chinese wolhandkrab of de halsbandparkiet. Steeds vaker worden deze zogeheten invasieve exoten, dieren of planten die buiten hun oorspronkelijke verspreidingsgebied voorkomen, gespot in Nederland. LocalFocus analyseerde gegevens van Waarneming.nl, een website waar natuurspotters waarnemingen van deze exoten kunnen melden. Wat blijkt? Het aantal gespotte dieren stijgt al jaren: in de eerste zes maanden van dit jaar waren dit er al bijna 8.000, in heel 2015 zo’n 12.000. Vooral de halsbandparkiet, een groengele papegaai die oorspronkelijk in Afrika en India voorkomt, wordt steeds vaker gezien. Deze vogels zijn volgens de Vogelbescherming afstammelingen van ontsnapte of losgelaten kooivogels en leven vooral in stedelijke gebieden in de Randstad.

123.534.000 landbouwdieren 🐮🐔🐷

Wij als mens in de minderheid. Nederland telt in totaal zo’n 123,5 miljoen landbouwdieren, oftewel zo’n zeven dieren per inwoner. Ieder jaar telt het CBS het aantal landbouwdieren per gemeente in de zogeheten “Landbouwtelling”. Wat blijkt? Venray is de kippen- én varkensgemeente van Nederland (ruim 4,7 miljoen kippen, 652 duizend varkens), Texel wint wat betreft het aantal schapen (zo’n 26 duizend) en het meeste vee vind je in Ede (meer dan 120 duizend). In veel van deze gemeenten wonen dus meer landbouwdieren dan mensen. Hoe zit dat bij jou?

270 duizend padden 💪🏻🐸

Sommige dieren hebben een helpende hand nodig. Zo ook de 270 duizend padden, kikkers en salamanders die vorig jaar door vrijwilligers de weg over zijn geholpen tijdens de paddentrek. Zo wordt voorkomen dat ze worden overreden. Padden.nu inventariseert ieder jaar hoeveel van deze dieren tijdens de paddentrek een veilige oversteek hebben gemaakt. 86 “overzetgroepen” hielpen de dieren in 2015 met het oversteken van de weg, 54 van deze werkgroepen hebben gegevens doorgeven aan de eerdergenoemde site.

Klik of tap op een bol voor meer informatie