Recensie

Recensie Muziek

Concertgebouworkest neemt kinderen bij de hand

Familieconcert ‘Reis door de nacht’ stelt kinderen via een verhaaltje voor aan ‘meneer Mahler’.

Reis door de Nacht
Reis door de Nacht Foto Anne Dokter

Sinds een aantal jaar nemen ze het serieus bij het Concertgebouworkest: concerten voor gezinnen met kinderen vanaf 6 jaar. Echt ‘nieuw’ publiek wordt niet getrokken. De kinderen leken ook nu vooral die van de RCO-habitués of relaties van het orkest.

Het opzetten van een goed kinderconcert is een vak apart, waarin het orkest steeds beter wordt. Oud-chef Mariss Jansons leidde afgelopen week Mahlers Zevende symfonie die nu – wel zo praktisch – de basis vormde voor het familieconcert Reis door de Nacht.

Introductievideo over het concert ‘Reis door de Nacht’

De opzet was ultrasimpel: acteur (voor de kinderen: Sinterklaasjournaalverslaggever) Jeroen Kramer nam via een verhaaltje over twee kinderen en „meneer Mahler” het publiek aan de hand langs hoogtepunten uit Mahlers symfonie.

Het leuke van klassiek met kinderen: ze uiten zich zoals volwassenen het afleerden. Bij de harde passages uit de Finale werd uitbundig meegedirigeerd, soms klonk er een extatisch lachsalvo („Mahler, was die gek in zijn hoofd?”) en meisjes probeerden streetdancegebaren op de muziek te laten aansluiten.

Voor ouders is de bekoring dat een orkest van de statuur van het Concertgebouworkest dit doet: twee keer een uur met volle concentratie spelen voor kinderen. Maar die beloonden die inspanning door grotendeels met volle concentratie te luisteren, waardoor ze – even – deelgenoot waren van de volwassen muziekliefde. Kritiekpunt: de balans hing zwaar over richting gesproken woord. Als de muziek je meesleepte, stokte hij alweer. Maar dan kan ook teaser-strategie zijn geweest.