Recensie

Recensie Muziek

Concertgebouworkest neemt kinderen bij de hand

Kinderklassiek Kon. Concertgebouworkest/ J. Weilerstein met ‘Reis door de Nacht’ rondom Mahlers Symfonie nr. 7. Gehoord: 2/10 Concertgebouw Amsterdam.

3

Sinds een aantal jaar nemen ze het serieus bij het Concertgebouworkest: concerten voor gezinnen met kinderen vanaf 6 jaar. De vraag is of er ‘nieuw’ publiek wordt getrokken. De kinderen leken ook nu vooral die van de RCO-habitués of relaties van het orkest.

Het opzetten van een goed kinderconcert is een vak apart, waarin het orkest steeds beter wordt. Oud-chef Mariss Jansons leidde afgelopen week Mahlers Zevende symfonie die nu – wel zo praktisch – de basis vormde voor het familieconcert Reis door de Nacht.

De opzet was simpel: acteur (en Sinterklaasjournaalverslaggever) Jeroen Kramer nam via een verhaal over twee kinderen en „meneer Mahler” het publiek aan de hand langs hoogtepunten uit Mahlers symfonie.

Het leuke van klassiek met kinderen: ze uiten zich zoals volwassenen het afleerden. Bij de harde passages uit de Finale werd uitbundig meegedirigeerd, soms klonk er een extatisch lachsalvo („Mahler, was die gek in zijn hoofd?”) en meisjes probeerden streetdancegebaren op de muziek te laten aansluiten.

Voor ouders is de bekoring dat een orkest van deze statuur met volle concentratie speelt voor kinderen. Die beloonden de inspanning door grotendeels met volle concentratie te luisteren, waardoor ze – even – deelgenoot waren van de volwassen muziekliefde. Kritiekpunt: de balans hing zwaar over richting gesproken woord. Als de muziek je meesleepte, stokte hij alweer. Maar dan kan ook teaser-strategie zijn geweest.