Brexit

Pond op laagste punt sinds 1985

Het Britse pond heeft dinsdag het laagste punt in 31 jaar tijd bereikt. Het pond staat al twee dagen onder druk door de toespraak van de Britse premier Theresa May, zaterdag op het jaarlijkse partijcongres van de Conservatieven. Op dat congres zei de opvolger van David Cameron dat het Brits uittreden uit de Europese Unie voor eind maart 2017 in gang zou worden gezet, en dat het een ‘harde Brexit’ gaat worden.

De munt noteerde bij het openen van de beurs dinsdagochtend 1,14 ten opzichte van de euro. Sinds 1985 is de koers niet meer zo laag geweest. Dinsdagavond laat tikte de koers zelfs de 1,13 aan ten opzichte van de euro.

Het Verenigd Koninkrijk wil volgens May de volledige macht terug over het immigratiebeleid. Dat betekent in de praktijk dat het geen onderdeel meer zal zijn van de interne Europese markt, want voor deze markt is een vrij verkeer van personen vereist.

Kathleen Brooks, analist bij valutahandelplatform Forex.com, zei tegen persbureau AP dat buitenlandse beurs- en valutahandelaren „geschrokken” zijn van Mays „ogenschijnlijke optimisme” om de gemeenschappelijke markt te verlaten.

Ook de voorkeur van May om zich te concentreren op immigratie en Britse soevereiniteit in plaats van op de economische gevolgen van de Brexit, maakt handelaren volgens Brooks ongerust. (NRC)