‘Bijna 385 miljoen kinderen leven in extreme armoede’

Kinderen in ontwikkelingslanden leven twee keer zo vaak in extreme armoede als volwassenen, stelt het rapport.

Foto AFP

Wereldwijd leven bijna 385 miljoen kinderen in extreme armoede. Ontwikkelingsorganisatie Unicef en de Wereldbank stellen in een dinsdag verschenen rapport dat het gaat om bijna 20 procent van de kinderen in ontwikkelingslanden.

Kinderen worden harder getroffen dan volwassenen. Waar bij kinderen bijna 20 procent in extreme armoede leeft, is dit bij volwassenen ruim 9 procent. Een kind leeft in extreme armoede als die onderdeel uitmaakt van een huishouden dat 1,70 euro of minder per persoon per dag te besteden heeft.

In Afrika ten zuiden van de Sahara leeft de helft van alle kinderen in hevige armoede, in Zuid-Azië gaat het om 36 procent.

Unicef en de Wereldbank bekeken de situatie in 89 landen. De gevolgen van deze hardnekkige armoede kunnen schadelijk zijn voor jonge kinderen, stelt het rapport. Het is van grote invloed op hun ontwikkeling.