Bijlmerbajes te koop voor 60 miljoen euro

De Bijlmerbajes sloot op 1 juli als gevangenis. Momenteel doet het gebouw dienst als tijdelijk asielzoekerscentrum.

De Bijlmerbajes in Amsterdam. De voormalig gevangenis is te koop gezet. De kostprijs is minimaal 60 miljoen euro.
De Bijlmerbajes in Amsterdam. De voormalig gevangenis is te koop gezet. De kostprijs is minimaal 60 miljoen euro. Foto ANP.

De Rijksoverheid heeft de Bijlmerbajes te koop gezet. De voormalig gevangenis, officieel de Penitentiaire Inrichting Amsterdam Overamstel geheten, moet minimaal 60 miljoen euro opleveren.

De verkoop is dinsdagochtend gestart. De Bijlmerbajes werd op 1 juli gesloten als gevangenis en doet tot eind dit jaar dienst als tijdelijk asielzoekerscentrum.

Woonwijk

De gemeente Amsterdam heeft verschillende uitgangspunten vastgesteld voor wat zij vindt dat er met het gebied moet gebeuren. Op het terrein van 7,5 hectare moet in ieder geval een nieuwe woonwijk verschijnen, met daarin zo’n duizend woningen.

Partijen die interesse hebben in de voormalige gevangenis en het terrein eromheen, kunnen tot 8 december plannen indienen. Een selectiecommissie van de gemeente Amsterdam kiest vijf tot zeven gegadigden uit die een bijdrage van 50.000 euro krijgen om hun plannen verder uit te werken. In september 2017 wordt de definitieve koper bekend.