‘Bier verkocht makkelijker dan muziek’

Carrièreswitch

Kiezen voor een compleet andere carrière, je moet het durven. Aart van Bergen (36) deed het gewoon. Hij stopte als jazzsaxofonist en werd bierbrouwer.

Hoogtepunt: „Toen mijn favoriete brouwer op een festival mijn bier proefde en het helemaal de hemel in prees.”

Dieptepunt: „De slapeloze nachten als er een nieuw biertje in productie gaat. ‘Als het maar precies zo smaakt als het hoort te smaken’, denk ik dan. Daar kan ik echt van wakker liggen.”

dinges

Ineens werd alles minder

„Ik herinner me nog goed hoe ik enkele jaren geleden voor het eerst een slok nam van een biertje dat ik zelf had gebrouwen, met zo’n bierbrouwkit die je online kunt bestellen. Na de eerste slok dacht ik: het is gewoon drinkbaar, en het smaakt echt naar bier!

„Ik was in die tijd fulltime muzikant, maar dat werd steeds lastiger. De eerste twee, drie jaar na het conservatorium ging het me voor de wind: ik trad veel op, bracht een cd uit en organiseerde met succes mijn eigen tour, maar in 2013 werd het ineens een stuk minder. De podia en festivals begonnen de bezuinigingen van het kabinet Rutte I te merken; ze konden minder bands programmeren en kozen eerder voor mainstream. Ik was niet heel experimenteel en speelde geen freejazz, maar supertoegankelijk was mijn muziek ook weer niet.”

Het bruiste in de bierbrouwwereld

„In datzelfde jaar richtte ik mijn eerste bierbrouwbedrijfje op. Naast saxofoonles geven en spelen met mijn twee bands, stond ik voortaan wekelijks biertjes te brouwen en te verkopen. Het begon met een dag per week, maar langzaam werd mijn hobby belangrijker dan mijn werk. Ik leerde er elke dag bij en kreeg daar veel energie van. De economische situatie voor bier was duidelijk gunstiger dan voor muziek. Het bruiste het in de bierbrouwwereld: er was zo veel meer enthousiasme voor.”

Lees ook de carrièreswitch van vorige week: ‘Ik wil iets betekenen voor mensen’

Een laatste concert en dat was het dan

„Twee jaar na mijn eerste commercieel geproduceerde biertje zei ik de muziek vaarwel en besloot ik me volledig te richten op mijn bedrijfje Walhalla Craft Beer. Hoe en wanneer ik de knop precies heb doorgehakt kan ik me niet herinneren, ik gaf een laatste concert en dat was het dan. Ik ben trots op wat ik muzikaal bereikt heb. Soms vragen mensen me of ik weer ga optreden. Misschien ooit, zeg ik dan, maar niet professioneel. Mijn carrière als beroepssaxofonist is voor mij een afgesloten hoofdstuk.”